
Sposób przygotowania:
- 1.Deser:
- 2.Mleczko kokosowe i mleko sojowe podgrzewamy w rondelku, dodajemy karob i mieszamy za pomocą rózgi do pełnego rozpuszczenia.
- 3.Następnie dodajemy skórkę cytrynową, ciągle mieszając na samym końcu dodajemy nasiona chia.
- 4.Gdy gotujący się deser osiągnie odpowiednia konsystencję ściągamy go z palnika i przelewamy do pucharków.
- 5.Deser powinien "leżakować" ok. 2-3h.
- 6.Krem na wierzch:
- 7.Do mleczka kokosowego dodajemy melasę z karobu i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
- 8.Następnie dodajemy tahinę, mieszamy a na samym końcu dosypujemy odrobinę cynamonu.
- 9.Gdy deser przestygnie ozdabiamy go truskawkami, a na końcu polewamy go kremem i ozdabiamy miętą.
- 10.Smacznego i zdrowego świętowania!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - deser:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml mleka sojowego lub mleka migdałowego
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki suchego karobu
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
Składniki - krem:
- 1 łyżka melasy z karobu
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 1 szczypta cynamonu
- Truskawki do dekoracji
- Mięta do dekoracji