4 porcje
ok. 30 minut + czas studzenia
Nie tylko od święta.
Dzień Matki za 2 dni, warto więc przygotować jakąś małą i słodką niespodziankę. Zapraszamy na pyszny, pożywny i banalnie prosty deser z karobem, nasionami chia i truskawkami. Wszystko po to, by osłodzić życie naszym mamom, pomimo tego, że deser jest przygotowany bez dodatku cukru.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – deser:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml mleka sojowego lub mleka migdałowego
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki suchego karobu
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
Składniki – krem:
- 1 łyżka melasy z karobu
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 1 szczypta cynamonu
- Truskawki do dekoracji
- Mięta do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Deser:
- Mleczko kokosowe i mleko sojowe podgrzewamy w rondelku, dodajemy karob i mieszamy za pomocą rózgi do pełnego rozpuszczenia.
- Następnie dodajemy skórkę cytrynową, ciągle mieszając na samym końcu dodajemy nasiona chia.
- Gdy gotujący się deser osiągnie odpowiednia konsystencję ściągamy go z palnika i przelewamy do pucharków.
- Deser powinien „leżakować” ok. 2-3h.
- Krem na wierzch:
- Do mleczka kokosowego dodajemy melasę z karobu i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Następnie dodajemy tahinę, mieszamy a na samym końcu dosypujemy odrobinę cynamonu.
- Gdy deser przestygnie ozdabiamy go truskawkami, a na końcu polewamy go kremem i ozdabiamy miętą.
- Smacznego i zdrowego świętowania!