Udostępnij przepis!

71. “Kruche ciastka orzechowo-karobowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Na drugie śniadanie do szkoły lub do kawy.

Atelier Smaku proponuje dziś kruche ciastka orzechowo-karobowe. Idealne do herbaty lub kawy np. podczas odwiedzin u mamy 26 maja. Oczywiście zachęcamy też mamy do wspólnego pieczenia z nami. Będą miały słodką i pożywną niespodziankę dla dzieci – z okazji swojego święta. 😉

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kaszę jaglaną miksujemy na mąkę.
  • 2.Następnie po kolei miksujemy na drobne kawałeczki pestki dyni, pestki słonecznika i żurawinę, pamiętając o tym, aby każdy składnik miksować osobno, ponieważ mają one inną twardość i konsystencję.
  • 3.Żurawina także nie powinna zostać zmielona na miazgę.
  • 4.Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, w tym także żurawinę, dodajemy olej słonecznikowy i rozcieramy w rękach, aby wszystkie składniki były natłuszczone.
  • 5.Dodajemy mleczko kokosowe i wyrabiamy masę, gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawiamy ciasto na 10 minut, by siemię wchłonęło wilgoć.
  • 6.W tym czasie blachy wykładamy pergaminem i smarujemy je lekko olejem.
  • 7.Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, układamy je na pergaminie i spłaszczamy, tworząc płaskie krążki.
  • 8.Całość wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy 25 minut.
  • 9.Smacznego i dużo zdrowia wszystkim mamom, których święto tuż tuż!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 71. “Kruche ciastka orzechowo-karobowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki lub kaszy jaglanej
  • 200 g brązowego cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g sproszkowanego chlebka świętojańskiego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł