
Sposób przygotowania:
- 1.Kaszę jaglaną miksujemy na mąkę.
- 2.Następnie po kolei miksujemy na drobne kawałeczki pestki dyni, pestki słonecznika i żurawinę, pamiętając o tym, aby każdy składnik miksować osobno, ponieważ mają one inną twardość i konsystencję.
- 3.Żurawina także nie powinna zostać zmielona na miazgę.
- 4.Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, w tym także żurawinę, dodajemy olej słonecznikowy i rozcieramy w rękach, aby wszystkie składniki były natłuszczone.
- 5.Dodajemy mleczko kokosowe i wyrabiamy masę, gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawiamy ciasto na 10 minut, by siemię wchłonęło wilgoć.
- 6.W tym czasie blachy wykładamy pergaminem i smarujemy je lekko olejem.
- 7.Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, układamy je na pergaminie i spłaszczamy, tworząc płaskie krążki.
- 8.Całość wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy 25 minut.
- 9.Smacznego i dużo zdrowia wszystkim mamom, których święto tuż tuż!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mąki lub kaszy jaglanej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g sproszkowanego chlebka świętojańskiego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli