Udostępnij przepis!

70. “Sałatka ze szparagami i truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smak początku lata.

Sezon na szparagi i truskawki czas zacząć. Na początek proponujemy bardzo prostą sałatkę z dodatkiem pysznej i bogatej w składniki odżywcze, melasy z karobu. Później zgłębimy jeszcze temat szparagów przygotowując kolejną wersję zupy-krem z tego delikatnego warzywa.

Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi przyjaciółmi dzięki tłumaczeniom od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Odcinamy ze szparagów górne części o długości ok.7 do 8 cm i wrzucamy je na patelnię z olejem, podlewamy wodą, delikatnie solimy i dusimy. Resztę odciętych szparagów możemy użyć do zupy - krem.
  • 2.Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki melasy z karobu, chwilę karmelizujemy i odstawiamy na bok.
  • 3.Na osobnej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, gdy napęcznieją podlewamy je sosem sojowym.
  • 4.Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 5.Do salaterki wrzucamy dobrze umyty i sparzony wcześniej korzeń topinamburu, pokrojony w plastry, liście jarmużu pozbawione łodyg i porwane na kawałki.
  • 6.Dodajemy także suszone pomidory pokrojone w paski, a następnie pokrojone na 4 części wzdłuż truskawki, przygotowane wcześnie szparagi, pestki dyni, a także pociętą świeżą kolendrę.
  • 7.Całość polewany sosem, który powstał ze zmieszania 2 łyżek melasy z karobu, oleju z suszonych pomidorów oraz octu balsamicznego.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 70. “Sałatka ze szparagami i truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 10 truskawek
  • 2 kawałki korzenia topinamburu
  • Kilka liści jarmużu
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 50 g pestek dyni
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki melasy z karobu
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł