
Sposób przygotowania:
- 1.Koktajl:
- 2.Ziarna soi zalewamy na noc wodą.
- 3.Następnie przecedzamy, wrzucamy do garnka, zalewając nową porcją wody.
- 4.Gotujemy ok. pół godziny, po czym odcedzamy i studzimy.
- 5.Do dzbanka z sitkiem do miksowania wrzucamy ziarna, zalewamy je wodą, dodajemy rzeżuchę i miksujemy za pomocą blendera.
- 6.Następnie zmiksowaną masę przeciskamy przez sitko, odkładając okarę na bok.
- 7.Napój doprawiamy wodą z ogórków kiszonych, mieszamy i możemy serwować.
- 8.Twarożek:
- 9.Okarę, pozostałą po odciśnięciu sojowego napoju z rzeżuchą, mieszamy z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny.
- 10.Dorzucamy pokrojone w kostkę rzodkiewki i pomidor, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i gotowe!
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - koktajl:
- 150 g ziaren soi
- 1 litr wody
- 200 ml wody z ogórków kiszonych
- Ok. 2 garści kiełków rzeżuchy
Składniki - twarożek:
- Okara, pozostała z miksowania koktajlu
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 rzodkiewki
- 1 nieduży pomidor
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli