
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz drożdży. Następnie mieszamy mleczko kokosowe z mlekiem sojowym oraz drożdżami i odrobiną zmieszanej mąki z cukrem.
- 2.Odstawiamy na bok na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Gotowy zaczyn łączymy z suchymi składnikami ciasta i otartą skórką z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- 3.Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
- 4.Następnie łączymy je z rodzynkami, które wcześniej zalaliśmy wrzącą wodą i odsączyliśmy. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej olejem i wysypanej mąką kukurydzianą. Odstawiamy na chwilę, by trochę podrosło i wstawiamy do nierozgrzanego piekarnika nastawionego na 180°C.
- 5.Aby ciasto miało błyszczącą skórkę, możemy przesmarować je po wierzchu, przed pieczeniem, mleczkiem kokosowym. Pieczemy ok. 50 minut, aż ciasto będzie miało rumianą skórkę.
- 6.Po upieczeniu babkę zostawiamy w blaszce, żeby trochę ostygła i wyjmujemy ją.
- 7.Ciasto bezglutenowe jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu i dużo szybciej robi się twarde, w porównaniu z tradycyjnym na mące pszennej.
- 8.Wesołych i smacznych Świąt!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 100 g rodzynek
- 300 ml mleka roślinnego np. sojowego lub kukurydzianego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- Otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 szczypta soli
- Mąka kukurydziana do oprószenia blachy
- Olej do posmarowania