64. “Żurek” – ? Przepis wielkanocny ? – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Nie poczujesz różnicy.
Do Wielkanocy zostało już tylko kilka dni, zatem jest to ostatni dzwonek, by nastawić zakwas na żurek. Zwłaszcza jeśli trudno będzie dostać go w sklepie, gdy jest się na diecie bezglutenowej. Nasz żurek ma bardzo tradycyjny smak, pomimo tego, że zakwas zrobiliśmy na mące gryczanej a nie żytniej, czuć go także wędzonką, gdyż nasze zmysły oszukuje wędzone tofu. Zachęcamy do spróbowania nietradycyjnej wersji tej tradycyjnej zupy. Uczestnikom przedświątecznych warsztatów naszej Pracowni Kulinarnej przepis ten bardzo przypadł do gustu.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również inne przepisy na Wielkanoc.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 800 g obranych ziemniaków
- 1 kostka 220 g wędzonego tofu
- 100 g selera
- 2 litry wody
- 1 i 1/2 litra zakwasu na żur
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 liście kapusty pekińskiej
- Kilka suszonych borowików
- 6 owoców ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 czubata łyżeczka asafetydy
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
- Ewentualnie sok z cytryny, gdyby zakwas okazał się nie zbyt kwaśny lub octu
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 szklanka soku z kapusty i ogórków kiszonych
- 3 czubate łyżki mąki gryczanej
- 3 czubate łyżki mąki ryżowej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- Zakwas:
- Wodę zagotowujemy dorzucamy liście, ziele i łyżkę cukru, i gotujemy przez chwilę, aby przyprawy puściły smak.
- Studzimy, żeby wywar miał poniżej 30°C, mieszamy z mąką oraz resztą składników zakwasu i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 do 5 dni.
- Codziennie mieszamy zakwas drewnianą czystą łyżką i przykrywamy ponownie.
- Po 4-5 dniach zakwas powinien zapracować i być gotowy.
- Żurek:
- Grzyby miksujemy na sypko z zielem i liściem, majerankiem i cząbrem. Tofu kroimy w drobniutką kostkę (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok.
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę, kapustę pekińską kroimy również w drobną kostkę.
- Utarty seler podsmażamy na 4 łyżkach oleju i smażymy ze szczyptą soli, aż lekko zmięknie.
- Dodajemy zmielone w młynku przyprawy z borowikami i mieszając smażymy dosłownie przez 10 sekund.
- Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i gotujemy.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy tofu, gdy się przyrumieni dorzucamy kapustę pekińską, utartą asafetydę zmieszaną z połową łyżeczki soli i smażymy, aż kapusta pekińska się zeszkli.
- Podsmażone skwarki z tofu i kapustę pekińską dodajemy do gotujących się ziemniaków, solimy i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
- Następnie wlewamy zakwas na żur i mleczko kokosowe.
- Na samym końcu, jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę octu, soku z cytryny, majeranku, soli lub cukru.
- Smacznego i na zdrowie!