
Sposób przygotowania:
- 1.Zakwas:
- 2.Wodę zagotowujemy dorzucamy liście, ziele i łyżkę cukru, i gotujemy przez chwilę, aby przyprawy puściły smak.
- 3.Studzimy, żeby wywar miał poniżej 30°C, mieszamy z mąką oraz resztą składników zakwasu i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 do 5 dni.
- 4.Codziennie mieszamy zakwas drewnianą czystą łyżką i przykrywamy ponownie.
- 5.Po 4-5 dniach zakwas powinien zapracować i być gotowy.
- 6.Żurek:
- 7.Grzyby miksujemy na sypko z zielem i liściem, majerankiem i cząbrem. Tofu kroimy w drobniutką kostkę (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok.
- 8.Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę, kapustę pekińską kroimy również w drobną kostkę.
- 9.Utarty seler podsmażamy na 4 łyżkach oleju i smażymy ze szczyptą soli, aż lekko zmięknie.
- 10.Dodajemy zmielone w młynku przyprawy z borowikami i mieszając smażymy dosłownie przez 10 sekund.
- 11.Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i gotujemy.
- 12.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy tofu, gdy się przyrumieni dorzucamy kapustę pekińską, utartą asafetydę zmieszaną z połową łyżeczki soli i smażymy, aż kapusta pekińska się zeszkli.
- 13.Podsmażone skwarki z tofu i kapustę pekińską dodajemy do gotujących się ziemniaków, solimy i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
- 14.Następnie wlewamy zakwas na żur i mleczko kokosowe.
- 15.Na samym końcu, jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę octu, soku z cytryny, majeranku, soli lub cukru.
- 16. Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składnik - żurek:
- 800 g obranych ziemniaków
- 1 kostka 220 g wędzonego tofu
- 100 g selera
- 2 litry wody
- 1 i 1/2 litra zakwasu na żur
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 liście kapusty pekińskiej
- Kilka suszonych borowików
- 6 owoców ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 czubata łyżeczka asafetydy
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
- Ewentualnie sok z cytryny, gdyby zakwas okazał się nie zbyt kwaśny lub octu
Składniki - zakwas:
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 szklanka soku z kapusty i ogórków kiszonych
- 3 czubate łyżki mąki gryczanej
- 3 czubate łyżki mąki ryżowej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 listków laurowych