Udost─Öpnij przepis!

64. “┼╗urek” – ­čÉú Przepis wielkanocny ­čÉú – bezglutenowa kuchnia wega┼äska | Atelier Smaku

Nie poczujesz r├│┼╝nicy.

Do Wielkanocy zosta┼éo ju┼╝ tylko kilka dni, zatem jest to ostatni dzwonek, by nastawi─ç zakwas na ┼╝urek. Zw┼éaszcza je┼Ťli trudno b─Ödzie dosta─ç go w sklepie, gdy jest si─Ö na diecie bezglutenowej. Nasz ┼╝urek ma bardzo tradycyjny smak, pomimo tego, ┼╝e zakwas zrobili┼Ťmy na m─ůce gryczanej a nie ┼╝ytniej, czu─ç go tak┼╝e w─Ödzonk─ů, gdy┼╝ nasze zmys┼éy oszukuje w─Ödzone tofu. Zach─Öcamy do spr├│bowania nietradycyjnej wersji tej tradycyjnej zupy. Uczestnikom przed┼Ťwi─ůtecznych warsztat├│w naszej Pracowni Kulinarnej przepis ten bardzo przypad┼é do gustu.

Je┼╝eli chcecie, mo┼╝ecie podzieli─ç si─Ö tym przepisem r├│wnie┼╝ ze swoimi angloj─Özycznymi przyjaci├│┼émi, kt├│rzy mog─ů skorzysta─ç z napis├│w przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawd┼║ r├│wnie┼╝ inne przepisy na Wielkanoc.

Kiedy nie masz czasu gotowa─ç, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Spos├│b przygotowania:

  • 1.Zakwas:
  • 2.Wod─Ö zagotowujemy dorzucamy li┼Ťcie, ziele i ┼éy┼╝k─Ö cukru, i gotujemy przez chwil─Ö, aby przyprawy pu┼Ťci┼éy smak.
  • 3.Studzimy, ┼╝eby wywar mia┼é poni┼╝ej 30┬░C, mieszamy z m─ůk─ů oraz reszt─ů sk┼éadnik├│w zakwasu i przykrywamy ┼Ťciereczk─ů, odstawiamy w ciep┼ée miejsce na 4 do 5 dni.
  • 4.Codziennie mieszamy zakwas drewnian─ů czyst─ů ┼éy┼╝k─ů i przykrywamy ponownie.
  • 5.Po 4-5 dniach zakwas powinien zapracowa─ç i by─ç gotowy.
  • 6.┼╗urek:
  • 7.Grzyby miksujemy na sypko z zielem i li┼Ťciem, majerankiem i cz─ůbrem. Tofu kroimy w drobniutk─ů kostk─Ö (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok.
  • 8.Obieramy ziemniaki i kroimy je w ma┼é─ů kostk─Ö, kapust─Ö peki┼äsk─ů kroimy r├│wnie┼╝ w drobn─ů kostk─Ö.
  • 9.Utarty seler podsma┼╝amy na 4 ┼éy┼╝kach oleju i sma┼╝ymy ze szczypt─ů soli, a┼╝ lekko zmi─Öknie.
  • 10.Dodajemy zmielone w m┼éynku przyprawy z borowikami i mieszaj─ůc sma┼╝ymy dos┼éownie przez 10 sekund.
  • 11.Nast─Öpnie wlewamy wod─Ö, dodajemy pokrojone w niedu┼╝─ů kostk─Ö ziemniaki i gotujemy.
  • 12.Na patelni rozgrzewamy 3 ┼éy┼╝ki oleju i sma┼╝ymy tofu, gdy si─Ö przyrumieni dorzucamy kapust─Ö peki┼äsk─ů, utart─ů asafetyd─Ö zmieszan─ů z po┼éow─ů ┼éy┼╝eczki soli i sma┼╝ymy, a┼╝ kapusta peki┼äska si─Ö zeszkli.
  • 13.Podsma┼╝one skwarki z tofu i kapust─Ö peki┼äsk─ů dodajemy do gotuj─ůcych si─Ö ziemniak├│w, solimy i gotujemy, a┼╝ ziemniaki zmi─Ökn─ů.
  • 14.Nast─Öpnie wlewamy zakwas na ┼╝ur i mleczko kokosowe.
  • 15.Na samym ko┼äcu, je┼Ťli zajdzie taka potrzeba mo┼╝emy doda─ç troch─Ö octu, soku z cytryny, majeranku, soli lub cukru.
  • 16. Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocen─Ö

Jakby┼Ť oceni┼é/a 64. “┼╗urek” – ­čÉú Przepis wielkanocny ­čÉú – bezglutenowa kuchnia wega┼äska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składnik - żurek:

  • 800 g obranych ziemniak├│w
  • 1 kostka 220 g w─Ödzonego tofu
  • 100 g selera
  • 1 i 1/2 litra zakwasu na ┼╝ur
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 4 li┼Ťcie kapusty peki┼äskiej
  • Kilka suszonych borowik├│w
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 li┼Ťci laurowych
  • 2 ┼éy┼╝ki sosu sojowego tamari
  • 1 czubata ┼éy┼╝eczka asafetydy
  • 1 ┼éy┼╝eczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 ┼éy┼╝ka majeranku
  • 1 ┼éy┼╝eczka cz─ůbru
  • Olej do sma┼╝enia
  • S├│l do smaku
  • Ewentualnie sok z cytryny, gdyby zakwas okaza┼é si─Ö nie zbyt kwa┼Ťny lub octu

Składniki - zakwas:

  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1 szklanka soku z kapusty i og├│rk├│w kiszonych
  • 3 czubate ┼éy┼╝ki m─ůki gryczanej
  • 3 czubate ┼éy┼╝ki m─ůki ry┼╝owej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 listk├│w laurowych

Dost─Öpne formy dostawy:

  • Odbi├│r osobisty: 0,00 z┼é
  • Przesy┼éka kurierska:
    • DPD - 18,92 z┼é
    • InPost kurier - 16,94 z┼é
    • POCZTEX24 - 17,42 z┼é