Udost臋pnij przepis!

63. “Pascha migda艂owa” 馃悾 Przepis wielkanocny馃悾 bezglutenowa kuchnia wega艅ska | Atelier Smaku

Gwiazda wielkanocnego sto艂u.

Przepis na wielkanocn膮 pasch臋 w wersji wega艅skiej i bezglutenowej. Niemal偶e w ka偶dym domu przygotowaniom do 艢wi膮t Wielkanocy towarzyszy zapach pieczonego sernika. Jednak na niekt贸rych sto艂ach go艣ci pe艂na bakalii pascha. Tradycyjna zawiera jaja i bia艂y ser. My natomiast ju偶 kilka lat temu postanowili艣my wykona膰 j膮 bez nich. Stworzyli艣my jej wega艅sk膮 wersj臋 z mango, a dzi艣 jeszcze raz postanowili艣my wr贸ci膰 do tego tematu. Po tym jak uda艂o nam si臋 tiramisu z mascarpone z orzech贸w nerkowca, zdecydowali艣my si臋 wykona膰 pasch臋 na bazie twaro偶ku z migda艂贸w. Powsta艂o co艣 wyj膮tkowo smacznego i banalnie prostego. Co艣, co mo偶e zasmakowa膰 ka偶demu wielbicielowi tradycyjnych smak贸w, a tak偶e umili 艣wi膮teczny czas tym, kt贸rzy nabia艂u spo偶ywa膰 z r贸偶nych przyczyn nie chc膮 lub z powodu nietolerancji na laktoz臋, nie mog膮. Z tym co zostaje po przygotowaniu ro艣linnego mleka nie ko艅czymy jeszcze, b臋dziemy kontynuowa膰 p贸藕niej, a tymczasem 偶yczymy smacznych przygotowa艅 do 艢wi膮t!

Mo偶ecie si臋 nim podzieli膰 r贸wnie偶 ze swoimi angloj臋zycznymi przyjaci贸艂mi, kt贸rzy mog膮 skorzysta膰 z napis贸w przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawd藕 r贸wnie偶 inne przepisy na Wielkanoc.

Kiedy nie masz czasu gotowa膰, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Spos贸b przygotowania:

  • 1.Migda艂y zalewamy wod膮 i odstawiamy na oko艂o 2 godziny, by zmi臋k艂y oraz aby sk贸rka 艂atwo da艂a si臋 usun膮膰.
  • 2.Odcedzamy wod臋, nast臋pnie po usuni臋ciu sk贸rek zalewamy migda艂y odrobin膮 wody mineralnej lub przegotowanej i miksujemy.
  • 3.W trakcie miksowania dodajemy reszt臋 wody. Ca艂o艣膰 przecedzamy przez szmatk臋.
  • 4.Z tak powsta艂ego mleka migda艂owego odlewamy 100 ml i wlewamy je do garnka (pozosta艂e 900 ml b臋dzie idealne np. do porannej kawy).
  • 5.Dorzucamy do niego agar, any偶 i gotujemy na ma艂ym ogniu przez 2-3 minuty.
  • 6.Powsta艂膮 po odcedzeniu mas臋 migda艂ow膮 艂膮czymy z drobno posiekanymi bakaliami, kt贸re wcze艣niej sparzyli艣my wrz膮tkiem.
  • 7.Dodajemy te偶 cukier puder, sok i otart膮 sk贸rk臋 z cytryny. Mieszamy dok艂adnie.
  • 8.Do gotuj膮cego si臋 mleka migda艂owego z agarem dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy, po czym dodajemy krem kokosowy i podgrzewamy.
  • 9.Na koniec dodajemy mas臋 migda艂ow膮 z bakaliami, wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 mieszamy i przek艂adamy do foremki.
  • 10.Wk艂adamy do lod贸wki i czekamy, a偶 wystygnie.
  • 11.Po prze艂o偶eniu na talerz lub pater臋 mo偶emy udekorowa膰 lub pola膰 czym艣 co lubimy wed艂ug uznania.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocen臋

Jakby艣 oceni艂/a 63. “Pascha migda艂owa” 馃悾 Przepis wielkanocny馃悾 bezglutenowa kuchnia wega艅ska | Atelier Smaku?
Click to rate

Sk艂adniki:

  • 200 g migda艂贸w
  • 200 g kremu kokosowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 litr mineralnej lub przegotowanej wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml mleka migda艂owego
  • 3 艂y偶ki br膮zowego cukru pudru
  • 1 艂y偶eczka agaru
  • Sok i otarta sk贸rka z 1 cytryny
  • Kilka gwiazdek any偶u

Dost臋pne formy dostawy:

  • Odbi贸r osobisty: 0,00 z艂
  • Przesy艂ka kurierska:
    • DPD - 18,92 z艂
    • InPost kurier - 16,94 z艂
    • POCZTEX24 - 17,42 z艂