63. „Pascha migdałowa” ? Przepis wielkanocny? bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Gwiazda wielkanocnego stołu.
Przepis na wielkanocną paschę w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Niemalże w każdym domu przygotowaniom do Świąt Wielkanocy towarzyszy zapach pieczonego sernika. Jednak na niektórych stołach gości pełna bakalii pascha. Tradycyjna zawiera jaja i biały ser. My natomiast już kilka lat temu postanowiliśmy wykonać ją bez nich. Stworzyliśmy jej wegańską wersję z mango, a dziś jeszcze raz postanowiliśmy wrócić do tego tematu. Po tym jak udało nam się tiramisu z mascarpone z orzechów nerkowca, zdecydowaliśmy się wykonać paschę na bazie twarożku z migdałów. Powstało coś wyjątkowo smacznego i banalnie prostego. Coś, co może zasmakować każdemu wielbicielowi tradycyjnych smaków, a także umili świąteczny czas tym, którzy nabiału spożywać z różnych przyczyn nie chcą lub z powodu nietolerancji na laktozę, nie mogą. Z tym co zostaje po przygotowaniu roślinnego mleka nie kończymy jeszcze, będziemy kontynuować później, a tymczasem życzymy smacznych przygotowań do Świąt!
Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również inne przepisy na Wielkanoc.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 200 g migdałów
- 200 g kremu kokosowego
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 1 litr mineralnej lub przegotowanej wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml mleka migdałowego
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka agaru
- Sok i otarta skórka z 1 cytryny
- Kilka gwiazdek anyżu
- Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godziny, by zmiękły oraz aby skórka łatwo dała się usunąć.
- Odcedzamy wodę, następnie po usunięciu skórek zalewamy migdały odrobiną wody mineralnej lub przegotowanej i miksujemy.
- W trakcie miksowania dodajemy resztę wody. Całość przecedzamy przez szmatkę.
- Z tak powstałego mleka migdałowego odlewamy 100 ml i wlewamy je do garnka (pozostałe 900 ml będzie idealne np. do porannej kawy).
- Dorzucamy do niego agar, anyż i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- Powstałą po odcedzeniu masę migdałową łączymy z drobno posiekanymi bakaliami, które wcześniej sparzyliśmy wrzątkiem.
- Dodajemy też cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie.
- Do gotującego się mleka migdałowego z agarem dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy, po czym dodajemy krem kokosowy i podgrzewamy.
- Na koniec dodajemy masę migdałową z bakaliami, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do foremki.
- Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.
- Po przełożeniu na talerz lub paterę możemy udekorować lub polać czymś co lubimy według uznania.
- Smacznego i na zdrowie!