
Sposób przygotowania:
- 1.Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy olej. Ucieramy w rękach lub mieszamy w mikserze tak, aby mąka była dobrze natłuszczona.
- 2.Dodajemy mleczko kokosowe, zagniatamy ciasto i dodajemy jeszcze kilka łyżek wody, żeby ciasto dobrze się połączyło i było sprężyste.
- 3.W zależności od ilości foremek, porcjujemy ciasto i wylepiamy nim dno foremek, pamiętając o zrobieniu rantów na wysokość około 1 do 2 cm.
- 4.Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby nie powstały pod nim bąble podczas pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego na 180°C piekarnika.
- 5.Pieczemy przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto schładzamy.
- 6.W tym czasie morele zalewamy w rondelku wrzątkiem tak, aby były przykryte i gotujemy przez kilka minut, by zmiękły.
- 7.Sezam podprażamy na patelni i miksujemy na gładką masę i w ten sposób robimy pastę sezamową, czyli tahini.
- 8.Zostawiamy 3 łyżki tahini w mikserze, a resztę przekładamy do słoiczka, by wykorzystać pastę sezamową do innych potraw.
- 9.Dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze ciepłe morele, i miksujemy na gładką masę.
- 10.Dodajemy kardamon, mleczko kokosowe i melasę z karobu, jeszcze raz miksujemy.
- 11.Schłodzone ciasto smarujemy w środku masą morelową.
- 12.Dekorujemy np. rodzynkami i płatkami migdałów, tworząc kwiatki z rodzynką w środku i płatkami migdałów na około lub tworząc gałązki bazi, rysując je roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną tłuszczu kokosowego i białymi płatkami migdałów.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 300 g mąki kukurydzianej
- 150 g ziemniaczanej
- 75 g brązowego cukru pudru
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 125 ml mleczka kokosowego
- Kilka łyżek zimnej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
Składniki - masa morelowa:
- 300 g sezamu
- 250 g suszonych moreli
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 4 łyżki melasy z karobu
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szczypta zmielonego kardamonu