58. “Makaron z jabłkiem i kremem daktylowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2-3 porcje
ok. 30 minut
Nie tylko dla dzieci.
Dziś bezglutenowy makaron na słodko. Włoch złapie się za głowę i pewnie powie: „Mamma Mia!”, natomiast niejeden Polak powie: „W końcu!”. To prawda, ugięliśmy się pod słodkim ciężarem próśb przygotowania makaronu w niewytrawnej, niesłonej opcji. Jednak nie jest to typowa wersja dla małych dzieci, bo te duże też lubią przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Spróbujcie sami i oceńcie. Zachęcamy!
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g makaronu kukurydzianego typu świderki
- 1 duża szara reneta
- 2 łyżki melasy z karobu
- Woda
- Trochę oleju i soli do gotowania makaronu
Składniki – krem:
- 100 g wypestkowanych daktyli
- 200 ml mleczka kokosowego
- Ok. 100 ml wody do gotowania
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania dania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
- Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na osiem podłużnych części.
- Wrzucamy je na patelnię, dodajemy melasę karobową i karmelizujemy przez chwilę.
- Gdy kawałki jabłka powoli się smażą, wrzucamy daktyle do garnka i gotujemy je ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody.
- Następnie, już przegotowane daktyle miksujemy z mleczkiem kokosowym na gładki krem.
- Odcedzamy makaron, wykładamy go na talerze, polewamy kremem daktylowo kokosowym i podajemy wraz z karmelizowanymi jabłkami.
- Na sam koniec całość posypujemy odrobiną cynamonu.
- Smacznego i na zdrowie!