
Sposób przygotowania:
- 1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
- 2.Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na osiem podłużnych części.
- 3.Wrzucamy je na patelnię, dodajemy melasę karobową i karmelizujemy przez chwilę.
- 4.Gdy kawałki jabłka powoli się smażą, wrzucamy daktyle do garnka i gotujemy je ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody.
- 5.Następnie, już przegotowane daktyle miksujemy z mleczkiem kokosowym na gładki krem.
- 6.Odcedzamy makaron, wykładamy go na talerze, polewamy kremem daktylowo kokosowym i podajemy wraz z karmelizowanymi jabłkami.
- 7.Na sam koniec całość posypujemy odrobiną cynamonu.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g makaronu kukurydzianego typu świderki
- 1 duża szara reneta
- 2 łyżki melasy z karobu
- Woda
- Trochę oleju i soli do gotowania makaronu
Składniki - krem:
- 100 g wypestkowanych daktyli
- 200 ml mleczka kokosowego
- Ok. 100 ml wody do gotowania
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania dania