533. „Pasta fresca” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Pasta fresca
Tradycyjna włoska kuchnia – królestwo makaronów! 🍝✨
Włosi od wieków słyną z miłości do makaronów, których rodzajów jest tak wiele, że nawet sami mieszkańcy Italii nie są w stanie wymienić ich wszystkich. 😄 Co więcej, ten sam kształt makaronu może mieć inną nazwę w każdym regionie! 🇮🇹
W domach i trattoriach wciąż kultywuje się tradycję przygotowywania świeżej pasty od razu po zrobieniu. Ale co wyróżnia te najlepsze? Jakość. 💯 Włosi stawiają ją na pierwszym miejscu, dlatego często podają makaron z minimalną ilością dodatków, by w pełni cieszyć się jego smakiem i konsystencją.
Odrobina pesto, sos ze świeżych pomidorów, a u nas – aromatyczna pasta z suszonych pomidorów, kilka oliwek i najlepszej jakości oliwa. I tak powstaje nasza bezglutenowa, wegańska pasta fresca. 🌱🍅
Zobaczcie przepis na naszą wegańską i bezglutenową wersję pasta fresca, najbardziej podobna do włoskich trofiette, do której wystarczy dodać tylko kilka prostych składników. www.kuchnia-wloska.com.pl. 🛒✨
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda
- Krem z suszonych pomidorków koktajlowych (https://kuchnia-wloska.com.pl/krem-z-suszonych-pomidorow-130-g.html)
- Oliwa o aromacie bazylii (https://kuchnia-wloska.com.pl/oliwa-z-bazyli-250ml.html)
- Oliwki z papryką (https://kuchnia-wloska.com.pl/mix-oliwek-bez-pestek-z-odrobina-papryki-i-peperoncino-carli-170g.html)
- Kilka gałązek bazylii
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie po trochu dolewamy wodę cały czas zagniatając ciasto i sprawdzając, aby nie dodać jej za dużo gdyż ciasto ma być plastyczne, ale dość twarde.
- Odkładamy je na chwilę ,żeby sprawdzić czy nie trzeba będzie dodać jeszcze odrobinę wody lub, gdy będzie zbyt luźne dosypało trochę mąki kukurydzianej i gryczanej.
- Jeszcze raz zagniatamy i możemy zagotować w garnku wodę, lekko osoloną i przystąpić do formowania makaronu.
- Odrywamy po kawałeczku ciasta formujemy w kulkę, a następnie pomiędzy złożonymi dłońmi rozwałkowujemy ją, aby uzyskać pokarbowany wrzecionowaty wałeczek długości kilku centymetrów.
- Każdą sztukę odkładamy na matę silikonową.
- Do zagotowanej wody wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy, aby nie przywarł do spodu garnka i po ponownym zagotowaniu zmniejszamy moc palnika.
- Czekamy aż makaron wypłynie i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Odcedzamy, przekładamy do misek, dodajemy do każdej porcji po łyżeczce pasty z suszonych pomidorów.
- Dekorujemy świeżą bazylią i polewamy oliwą bazyliową.
- Smacznego i na zdrowie!