531. „Zupa krem z groszku z białą truflą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok 20 minut
Składniki:
- 90 dag mrożonego zielonego groszku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczki Tartufaty czyli pasty z białej trufli (https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-i-grzyby-krem-z-bialej-trufli.html)
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- ok. 2 szklanki wody
- Oliwa z białą truflą do smaku (https://kuchnia-wloska.com.pl/il-tartufato-al-tartufo-bianco.html)
- Roszponka do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zmrożony groszek wrzucamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 10 minut.
- Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy pieprzem i solą oraz Tartufatą. Całość zagotowujemy i miksujemy na jednolitą konsystencję.
- Dolewamy 1 szklankę wrzątku i miksujemy, by zupa była trochę rzadsza.
- Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub nie dodać więcej pasty truflowej.
- Przed podaniem polewamy oliwą truflową i dekorujemy roszponką.
- Smacznego i na zdrowie!