530. “Smoothie z arbuza” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok 5 min
Smoothie z arbuza
Ostatnim razem przedstawiliśmy Wam zaskakującą potrawę z arbuza, a właściwie z jego skórki – mizerię. Dziś mamy dla Was coś jeszcze prostszego, po czym zostanie Wam skórka na mizerę! Coś co jest przyjemnością samą w sobie, jednoskładnikowym, ale pełnowartościowym posiłkiem. Zawiera witaminy, mikroelementy, a także białko. Jak to się dzieje, że ceniony głównie za smak i ożywcze właściwości podczas upałów, owoc nabiera tyle wartości? To proste! Trzeba go zmiksować razem z pestkami! W ten sposób uzyskasz pyszne smoothie i pożywne danie!
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- ok. 2 kg arbuza
- Liście melisy, mięty lub porzeczka do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Arbuza kroimy i wyjmujemy jego środek do naczynia, w którym będziemy go miksować.
- Miksujemy wraz z pestkami i przelewamy do szklanek.
- Smakuje najlepiej schłodzone np. liśćmi świeżej mięty lub melisy, może być z dodatkiem świeżej porzeczki.