3-4 porcje
ok 10 min
Składniki:
- ok. 200 g skórki z arbuza
- 100 ml śmietanki sojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- Duża szczypta mielonego zmielonego czarnego pieprzu
- Ewentualnie sok z cytryny lub 1/4 łyżeczki witaminy C w proszku do zakwaszenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ze skórki z arbuza usuwamy różową część. Następnie kroimy na paski i obieramy zieloną skórkę.
- Kroimy na cienkie plastry. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli.
- Śmietankę sojową mieszamy z witaminą C lub sokiem z cytryny i pieprzem.
- Całość mieszamy i możemy serwować!
- Taka mizeria w przeciwieństwie do tej z ogórka, może być przygotowana dzień wcześniej, ponieważ skórka z arbuza nie puszcza soku.
- Smacznego i na zdrowie!