528. “Zapiekanka makaronowa z zielonymi warzywami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Zapiekanka makaronowa z zielonymi warzywami
🌿 Witamy w najpiękniejszej porze roku! 🌸 Wokół zielono, zatem na naszych talerzach również króluje ten kolor. Dziś mamy dla Was przepyszną wegańską zapiekankę z bezglutenowym makaronem i zielonymi warzywami. 🥦 Podstawą tego dania są proste, ale wyjątkowo dobre składniki, które znaleźliśmy w miejscu, gdzie jest wszystko, czego dusza zapragnie, a nawet więcej. 🛒
Zapraszamy do E.Leclerc Warszawa Ursynów na zakupy, a potem do kuchni, by wspólnie z nami wyczarować danie sezonu! 🥗👩🍳
Spróbujcie sami i pamiętajcie, że odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie się dzielić z waszymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne dania z makaronem Atelier Smaku.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 250 g makaronu bezglutenowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 brokuł
- 250 g groszu cukrowego
- 200 g wegańskiego sera w plastrach
- 50 ml oliwy z oliwek
- Kilka gałązek rozmarynu
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka liści rzymskiej sałaty do dekoracji
- Sól do smaku
- 1 słoiczek ugotowanej soczewicy
- 250 ml mleczka kokosowego
- 150 g oliwek Kalamata bez pestek wraz z zalewą
- 1 limonka
- 2 garści orzeszków pistacjowych
- 1 łyżeczka czarnego zmielonego pieprzu
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez około 5 minut, aby był bardzo al dente.
- W tym czasie obieraczką obieramy szparagi z twardych części i kroimy je na kawałki. Główki odkładamy na później do dekoracji wierzchu zapiekanki.
- Brokuły oraz zielony groszek także kroimy na kawałki i wrzucamy do docelowego garnka, w którym będziemy zapiekać danie.
- Dorzucamy szparagi, delikatnie solimy i podlewamy kilkoma łyżkami oliwy i włączamy palnik, aby warzywa powoli się dusiły pod przykryciem.
- Gdy makaron i warzywa są al dente, łączymy składniki w garnku do zapiekania i mieszamy.
- W tym czasie przygotowujemy sos zaczynając od wymieszania ugotowanej soczewicy z mleczkiem kokosowym.
- Dorzucamy oliwki wraz z zalewą oraz pieprz.
- Ocieramy skórkę z limonki, wyciskamy z niej sok i dodajemy do sosu.
- Sos wlewamy do garnka, mieszamy i wyrównujemy powierzchnię.
- Następnie obieramy orzeszki pistacjowe i posypujemy po wierzchu warzywa z makaronem, odkładając kilka z nich do dekoracji wierzchu.
- Przykrywamy powierzchnię plastrami wegańskiego sera.
- W miseczce z oliwą moczymy pistacje, główki szparagów oraz gałązki rozmarynu i tymianku.
- Następnie układamy je na serze, skrapiamy oliwą, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut.
- Zapiekankę serwujemy na talerzach udekorowanych liśćmi sałaty rzymskiej.
- Smacznego i na zdrowie!