527. “Ekspresowa zupa warzywna” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 15 minut
Ekspresowa zupa warzywna
Dziś prezentujemy Wam przepis, który zawsze towarzyszy nam na nartach. Sprawdzi się jednak także podczas letnich wakacji, czy wszelkich wypadów, gdy na gotowanie nie mamy zbyt wiele czasu i przestrzeni.
Jest to bardzo sycące i pyszne danie, które zaspokoi głód zaraz po nartach lub po długiej wędrówce.
Spróbujcie sami i pamiętajcie, że odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie się dzielić z waszymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne zupy.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 litr soku pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Ewentualnie sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sok pomidorowy zagotowujemy w garnku.
- W trakcie gotowanie dorzucamy groszek, fasolkę i kukurydzę wraz z zalewami.
- Dodajemy przyprawy wraz z sosem sojowym i doprowadzamy do wrzenia.
- Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić, pamiętając o tym, że warzywa w puszkach oraz sok bywają posolone.
- Przed podaniem dodajemy oliwę.
- Smacznego i na zdrowie!