Udostępnij przepis!

52. “Spaghetti a’la Bolognese” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Klasyczny smak z samych roślin.

Dzisiaj wracamy do jednego z najbardziej znanych przepisów na włoski makaron. Pochylamy się nad sosem Bolognese, stosując podstawowe triki roślinnej kuchni, które pozwalają oszukać podniebienie. Szybkie, smaczne i proste danie bez glutenu.

Przepis jak zawsze ma angielską wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy granulat sojowy, który prażymy przez chwilę, aż się zarumieni.
  • 2.W tym czasie pieczarki oraz seler ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3.Następnie, smażący się granulat podlewamy sosem sojowym, mieszamy i dorzucamy utarte na tarce pieczarki i seler.
  • 4.Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy a gdy warzywa zmiękną dolewamy ocet balsamiczny i pomidory.
  • 5.Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
  • 6.Po tym czasie dorzucamy ugotowany wcześniej al dente makaron Spaghetti i łączymy go z sosem.
  • 7.Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 52. “Spaghetti a’la Bolognese” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g pomidorów pelati lub krojonych z puszki
  • 250 g makaronu kukurydzianego typu spaghetti
  • 200 g brązowej pieczarki
  • 100 g selera
  • 50 g granulatu sojowego
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonego goździka
  • 1 szczypta cynamonu
  • Sól do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji
  • Woda do gotowania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł