52. “Spaghetti a’la Bolognese” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
ok. 30 minut
Klasyczny smak z samych roślin.
Dzisiaj wracamy do jednego z najbardziej znanych przepisów na włoski makaron. Pochylamy się nad sosem Bolognese, stosując podstawowe triki roślinnej kuchni, które pozwalają oszukać podniebienie. Szybkie, smaczne i proste danie bez glutenu.
Przepis jak zawsze ma angielską wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g pomidorów pelati lub krojonych z puszki
- 250 g makaronu kukurydzianego typu spaghetti
- 200 g brązowej pieczarki
- 100 g selera
- 50 g granulatu sojowego
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta mielonego goździka
- 1 szczypta cynamonu
- Sól do smaku
- Świeże zioła do dekoracji
- Woda do gotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy granulat sojowy, który prażymy przez chwilę, aż się zarumieni.
- W tym czasie pieczarki oraz seler ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Następnie, smażący się granulat podlewamy sosem sojowym, mieszamy i dorzucamy utarte na tarce pieczarki i seler.
- Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy a gdy warzywa zmiękną dolewamy ocet balsamiczny i pomidory.
- Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie dorzucamy ugotowany wcześniej al dente makaron Spaghetti i łączymy go z sosem.
- Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!