1 nieduży słoiczek
15 minut
Przepis zero waste
Dziś przedstawimy Wam przepis, który powstał podczas święta Gdyńskich Hal Targowych, gdzie prowadziliśmy pokaz kulinarny w duchu „Zero Waste”. Zobaczcie jak robi się pesto z suszonych pomidorów z wykorzystaniem czerstwego chleba. Jest naprawdę proste i genialne w smaku. Koniecznie musicie przekonać się sami, ponieważ w wielu kuchniach świata wykorzystuje się resztki pieczywa, tworząc prawdziwe rarytasy. Warto zadbać o dobry smak i nie marnować jedzenia! Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem, również w angielskiej wersji.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Polecamy również nasze inne przepisy na pesto.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki-pesto:
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oliwie
- 1/2 szklanki zielonych oliwek wraz z zalewą
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (przepis 216)
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Sól do smaku
Składniki-dodatki:
- 1 kalarepa
- Kiełki i roszponka do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidory suszone z oliwą oraz oliwki wraz z zalewą blendujemy z wysokim naczyniu wraz z przyprawami.
- Następnie dodajemy pokruszony czerstwy chleb oraz sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie miksujemy.
- Takie pesto idealnie sprawdza się do makaronów, kluseczek, sałatek lub jako smarowidło do placków i grzanek.
- My podajemy je na plastrach kalarepy, udekorowane np. świeżymi kiełkami i roszponką.
- Smacznego i na zdrowie!