12-14 sztuk
80 minut
Smak Świąt z kawową nutą.
Chyba na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć maku, który symbolizuje dostatek i powodzenie. Każdy z regionów ma swój pomysł na danie z maku. Makiełki, kluski, kutia i inne regionalne opcje sycą nas podczas tego jedynego w swoim rodzaju wieczoru w roku. Oczywiście są też makowce i inne ciasta. Tym razem postanowiliśmy pochylić się właśnie nad wypiekami. Tak powstały nasze makowe muffiny, okraszone kawowym lukrem, który doskonale dopełnia smak makowego ciasta z pomarańczowym nadzieniem.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepis na pyszne muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – muffinki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 200 g maku
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 300 ml mleczka kukurydzianego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- Marmolada pomarańczowa z kawałkami otartej skórki
Składniki – lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 30 ml dobrego espresso
- Ziarenka kawy do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy na sucho.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gdy połączy się ono z mąką i innymi składnikami, dolewamy mleczka kukurydzianego i dalej mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
- Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję wyłączamy mikser i przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki. Za pomocą łyżeczki odgarniamy masę ze środka, tworząc małe gniazdko, i wkładamy niewielką ilość marmolady. Następnie układamy większą warstwę ciasta na wierzch. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta.
- Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Przy nakładaniu marmolady należy uważać, by nie dotykała ona ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu może ona wypłynąć.
- Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz dobrej jakości espresso. Do miseczki z cukrem pudrem wlewamy odrobinę espresso i dokładnie rozcieramy. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę kawy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i dekorujemy ziarenkami kawy.
- Smacznych i wesołych Świąt!