488. “Zdrowy domowy ketchup” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Ekspresowy domowy keczup
Gdybyśmy zrobili ranking najpopularniejszych sosów, to w ścisłej czołówce na pewno byłby ketchup. Jego popularność nie ogranicza się do jednego kontynentu, ponieważ tak jak Coca-Cola opanował cały świat i tak jak ona ma zarówno zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. W tym, który kupujemy w sklepach jest bardzo dużo białego cukru, soli i octu spirytusowego, dlatego wielu z nas pomimo jego smaku, rezygnuje z niego. Dzisiaj proponujemy Wam, abyście zrobili sobie swój własny zdrowy, domowy, ketchup, korzystając z dobrej jakości koncentratu z dodatkiem syropu z agawy i zdrowego octu jabłkowego. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Na pewno pomoże doprawić wszelkie szaszłyki i kotlety przez cały grillowy sezon. Smacznego i na zdrowie! Odcinek oczywiście jest tłumaczony na język angielski, zatem możecie podzielić się nim ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Tutaj znajdziecie wszystkie nasze sosy.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 200 g dobrego koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Kilka łyżek przegotowanej wody dla uzyskania właściwej konsystencji i zmniejszenia intensywności smaku
- Do miski z koncentratem dodajemy syrop z agawy, ocet balsamiczny oraz sól i dokładnie mieszamy.
- Po kilku minutach, gdy sól się rozpuści sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy więcej soli, octu lub syropu.
- Dla uzyskania właściwej konsystencji, w zależności od gęstości koncentratu pomidorowego, warto dodać kilka łyżek przegotowanej wody. Taki zabieg zrównoważy również smak naszego ketchupu.
- Najlepiej smakuje z wegańskimi burgerami i szaszłykami, ale również możemy doprawić nim niemal każdą zapiekankę lub pasztet.
- Smacznego i na zdrowie!