Udostępnij przepis!

488. “Zdrowy domowy ketchup” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Ekspresowy domowy keczup

Gdybyśmy zrobili ranking najpopularniejszych sosów, to w ścisłej czołówce na pewno byłby ketchup. Jego popularność nie ogranicza się do jednego kontynentu, ponieważ tak jak Coca-Cola opanował cały świat i tak jak ona ma zarówno zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. W tym, który kupujemy w sklepach jest bardzo dużo białego cukru, soli i octu spirytusowego, dlatego wielu z nas pomimo jego smaku, rezygnuje z niego. Dzisiaj proponujemy Wam, abyście zrobili sobie swój własny zdrowy, domowy, ketchup, korzystając z dobrej jakości koncentratu z dodatkiem syropu z agawy i zdrowego octu jabłkowego. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Na pewno pomoże doprawić wszelkie szaszłyki i kotlety przez cały grillowy sezon. Smacznego i na zdrowie! Odcinek oczywiście jest tłumaczony na język angielski, zatem możecie podzielić się nim ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 488. Zdrowy domowy ketchup   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

488YT 488. Zdrowy domowy ketchup   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Tutaj znajdziecie wszystkie nasze sosy.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski z koncentratem dodajemy syrop z agawy, ocet balsamiczny oraz sól i dokładnie mieszamy.
  • 2.Po kilku minutach, gdy sól się rozpuści sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy więcej soli, octu lub syropu.
  • 3.Dla uzyskania właściwej konsystencji, w zależności od gęstości koncentratu pomidorowego, warto dodać kilka łyżek przegotowanej wody. Taki zabieg zrównoważy również smak naszego ketchupu.
  • 4.Najlepiej smakuje z wegańskimi burgerami i szaszłykami, ale również możemy doprawić nim niemal każdą zapiekankę lub pasztet.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 488. “Zdrowy domowy ketchup” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kilka łyżek przegotowanej wody dla uzyskania właściwej konsystencji i zmniejszenia intensywności smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł