
Sposób przygotowania:
- 1.Umyte, a nieobrane warzywa gotujemy na parze. Gdy będą już miękkie odstawiamy je do przestudzenia. W tym czasie możemy zrobić majonez.
- 2.Ugotowane ziemniaki lub kalafior miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe, musztardę, sok z cytryny, czarną sól i jeszcze raz miksujemy.
- 3.Gdy masa ziemniaczana lub kalafiorowa jest już gładka, ciągle miksując, powoli wlewamy olej słonecznikowy. W zależności od upodobań smakowych można dać więcej musztardy, soku z cytryny lub czarnej soli. Gotowy majonez trzymamy w lodówce, żeby jeszcze zgęstniał.
- 4.Ugotowane na parze i przestudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy i kroimy również w drobną kostkę, ogórki kiszone kroimy w kostkę.
- 5.Pokrojone owoce dorzucamy do pokrojonych warzyw, groszek przecedzamy i dorzucamy do warzyw.
- 6.Całość mieszamy z pieprzem, asafetydą i łyżeczką soli, następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy.
- 7.W razie potrzeby możemy dosolić lub dodać więcej pieprzu albo majonezu.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 4-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 2 jabłka
- 6 ogórków kiszonych
- 1 puszka groszku
- Ok. 500 ml majonezu z ziemniaka lub kalafiora
- 1 szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- Czarna sól do smaku