Udostępnij przepis!

485. “Sałatka jarzynowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Genialny sos pomidorowo – serowy

Dzisiejszy odcinek jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że przedstawiamy w nim przepis na wegańską, bezjajeczną wersję świątecznej sałatki jarzynowej, ale także dlatego, że w kuchni mieliśmy wyjątkowe towarzystwo. Podczas warsztatów kulinarnych naszą sałatkę i inne świąteczne pyszności tworzyli z nami nasi kursanci. Zobaczcie, co z tego powstało. Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 485. Sałatka jarzynowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

485YT 485. Sałatka jarzynowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Przepis na nasze wegańskie i bezglutenowe majonezy:

– z ziemniaka możecie obejrzeć tutaj

– a tu z kolei nasz majonez z kalafiora.

Wszystkie nasze wielkanocne odcinki znajdziecie tutaj.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Umyte, a nieobrane warzywa gotujemy na parze. Gdy będą już miękkie odstawiamy je do przestudzenia. W tym czasie możemy zrobić majonez.
  • 2.Ugotowane ziemniaki lub kalafior miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe, musztardę, sok z cytryny, czarną sól i jeszcze raz miksujemy.
  • 3.Gdy masa ziemniaczana lub kalafiorowa jest już gładka, ciągle miksując, powoli wlewamy olej słonecznikowy. W zależności od upodobań smakowych można dać więcej musztardy, soku z cytryny lub czarnej soli. Gotowy majonez trzymamy w lodówce, żeby jeszcze zgęstniał.
  • 4.Ugotowane na parze i przestudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy i kroimy również w drobną kostkę, ogórki kiszone kroimy w kostkę.
  • 5.Pokrojone owoce dorzucamy do pokrojonych warzyw, groszek przecedzamy i dorzucamy do warzyw.
  • 6.Całość mieszamy z pieprzem, asafetydą i łyżeczką soli, następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy.
  • 7.W razie potrzeby możemy dosolić lub dodać więcej pieprzu albo majonezu.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 485. “Sałatka jarzynowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 4-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 2 jabłka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku
  • Ok. 500 ml majonezu z ziemniaka lub kalafiora
  • 1 szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Czarna sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł