kilka porcji
ok. 50 minut
Genialny sos pomidorowo – serowy
Dzisiejszy odcinek jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że przedstawiamy w nim przepis na wegańską, bezjajeczną wersję świątecznej sałatki jarzynowej, ale także dlatego, że w kuchni mieliśmy wyjątkowe towarzystwo. Podczas warsztatów kulinarnych naszą sałatkę i inne świąteczne pyszności tworzyli z nami nasi kursanci. Zobaczcie, co z tego powstało. Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Przepis na nasze wegańskie i bezglutenowe majonezy:
– z ziemniaka możecie obejrzeć tutaj
– a tu z kolei nasz majonez z kalafiora.
Wszystkie nasze wielkanocne odcinki znajdziecie tutaj.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 4-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 2 jabłka
- 6 ogórków kiszonych
- 1 puszka groszku
- Ok. 500 ml majonezu z ziemniaka lub kalafiora
- 1 szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- Czarna sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyte, a nieobrane warzywa gotujemy na parze. Gdy będą już miękkie odstawiamy je do przestudzenia. W tym czasie możemy zrobić majonez.
- Ugotowane ziemniaki lub kalafior miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe, musztardę, sok z cytryny, czarną sól i jeszcze raz miksujemy.
- Gdy masa ziemniaczana lub kalafiorowa jest już gładka, ciągle miksując, powoli wlewamy olej słonecznikowy. W zależności od upodobań smakowych można dać więcej musztardy, soku z cytryny lub czarnej soli. Gotowy majonez trzymamy w lodówce, żeby jeszcze zgęstniał.
- Ugotowane na parze i przestudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy i kroimy również w drobną kostkę, ogórki kiszone kroimy w kostkę.
- Pokrojone owoce dorzucamy do pokrojonych warzyw, groszek przecedzamy i dorzucamy do warzyw.
- Całość mieszamy z pieprzem, asafetydą i łyżeczką soli, następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy.
- W razie potrzeby możemy dosolić lub dodać więcej pieprzu albo majonezu.
- Smacznego i na zdrowie!