
Sposób przygotowania:
- 1.Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godziny, by zmiękły oraz aby skórka łatwo dała się usunąć.
- 2.Odcedzamy wodę, następnie po usunięciu skórek zalewamy migdały odrobiną wody mineralnej lub przegotowanej i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy resztę wody.
- 3.Całość przecedzamy przez szmatkę. Z tak powstałego mleka migdałowego odlewamy 100 ml i wlewamy je do garnka (pozostałe 900 ml będzie idealne np. do porannej kawy).
- 4.Dorzucamy do niego agar, anyż i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- 5.Powstałą po odcedzeniu masę migdałową łączymy z drobno posiekanymi bakaliami, które wcześniej sparzyliśmy wrzątkiem.
- 6.Dodajemy też cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie. Do gotującego się mleka migdałowego z agarem dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy, po czym dodajemy krem kokosowy i podgrzewamy.
- 7.Na koniec dodajemy masę migdałową z bakaliami, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do foremki. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.
- 8.Po przełożeniu na talerz lub paterę możemy udekorować lub polać czymś co lubimy według uznania.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g migdałów
- 200 g kremu kokosowego
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 1 litr mineralnej lub przegotowanej wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml mleka migdałowego
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka agaru
- Sok i otarta skórka z 1 cytryny
- Kilka gwiazdek anyżu