Udostępnij przepis!

484. “Pascha migdałowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Migdałowa pascha

W dzisiejszym shorcie przypominamy Wam nasz wegański i bezglutenowy przepis na wielkanocną paschę. Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 484. Pascha migdałowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

484YT 484. Pascha migdałowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Cały odcinek znajdziecie tutaj jednak przepis dajemy Wam poniżej 😉

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godziny, by zmiękły oraz aby skórka łatwo dała się usunąć.
  • 2.Odcedzamy wodę, następnie po usunięciu skórek zalewamy migdały odrobiną wody mineralnej lub przegotowanej i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy resztę wody.
  • 3.Całość przecedzamy przez szmatkę. Z tak powstałego mleka migdałowego odlewamy 100 ml i wlewamy je do garnka (pozostałe 900 ml będzie idealne np. do porannej kawy).
  • 4.Dorzucamy do niego agar, anyż i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  • 5.Powstałą po odcedzeniu masę migdałową łączymy z drobno posiekanymi bakaliami, które wcześniej sparzyliśmy wrzątkiem.
  • 6.Dodajemy też cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie. Do gotującego się mleka migdałowego z agarem dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy, po czym dodajemy krem kokosowy i podgrzewamy.
  • 7.Na koniec dodajemy masę migdałową z bakaliami, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do foremki. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.
  • 8.Po przełożeniu na talerz lub paterę możemy udekorować lub polać czymś co lubimy według uznania.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 484. “Pascha migdałowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 200 g kremu kokosowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 litr mineralnej lub przegotowanej wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka agaru
  • Sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • Kilka gwiazdek anyżu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł