48. “Zupa grzybowa z lanymi kluskami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Smak i zapach świątecznej tradycji.
Nasza dzisiejsza propozycja to zupa z borowików i brunatnych pieczarek. Z dodatkiem lanych klusek może stanowić idealne danie na wigilijny stół. Dla nas zapach świąt Bożego Narodzenia to nie tylko choinka, pierniki i cytrusy. To także woń jesiennych plonów, zebranych w lesie. Zapach grzybów, który unosi się po całym domu za sprawą uszek, bigosów, barszczu a przede wszystkim zupy grzybowej pieści zmysły i pobudza apetyt przed wigilijną wieczerzą. Podczas warsztatów kulinarnych sprawdziliśmy, że smakuje nie tylko tym, którzy, tak jak my, są na wegańskiej diecie bez glutenu.
Przepis na język angielski oczywiście przetłumaczyło nam Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszną i pożywną barszcz wigilijny z grzybami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 250 g brunatnych pieczarek (jeżeli nie dostaniemy tych pieczarek, dajemy podwójną porcję borowików)
- 150 g marchwi
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 20 g suszonych borowików
- 2 litry wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Sól do smaku
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda
- Do miski wsypujemy suche składniki klusek, mieszamy na sucho i dodajemy wodę w takiej ilości, aby uzyskać lejące ciasto, podobne do racuchowego. Odstawiamy na bok, ponieważ siemię będzie wchłaniało wodę jeszcze przez jakiś czas.
- Po upływie ok. 20 minut sprawdzamy konsystencję ciasta i jeżeli chcemy robić kluski kładzione, zostawiamy ciasto bardziej gęste, a jeśli lane, to rozrzedzamy, żeby ciasto było bardziej płynne.
- Obrany seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, gdy zacznie się przyrumieniać podlewamy sosem sojowym.
- Mieszamy i dodajemy utartą brunatną pieczarkę.
- Podsmażamy ok. 2 minuty, dodając pod koniec przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy borowiki pokrojone nożyczkami w paseczki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry.
- Gotujemy ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy mleczko kokosowe i gdy zupa się zagotuje, solimy i bezpośrednio do niej wlewamy lub kładziemy ciasto kluskowe za pomocą łyżki.
- Gdy kluseczki wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!