
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
- 2.Wiórki mieszamy z mąką, sodą i solą, i dodajemy przestygnięte siemię, mleczko kokosowe i oliwę, a także utłuczony w moździerzu rozmaryn i skórkę z cytryny.
- 3.Wszystko dobrze mieszamy i wyciskamy ciasto przez specjalny pistolet, maszynkę do mielenia ze specjalną końcówką lub formujemy cienkie wałeczki ręcznie.
- 4.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż będą chrupiące.
- 5.Po wypieczeniu możemy podawać przed posiłkami lub jako deser ze słodkim kremem z kasztanów zmieszanym z mleczkiem kokosowym.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - grissini:
- 300 g siemienia lnianego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 400 ml wrzącej wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- Otarta skórka z 1 lub 2 cytryn
Składniki - krem:
- 1/2 szklanki słodkiego kremu z kasztanów
- 1/2 szklanki mleka kokosowego