4 porcje
Czas przygotowania: 2 godziny, Czas pieczenia: 50-60 minut
Bezglutenowe grissini
W dzisiejszym szorcie przypominamy Wam nasz przepis na lniane grissini, czyli jedną z najpopularniejszych włoskich przekąsek. Jest to bardzo prosty przepis na chrupiącą przegryzkę, do której idealny będzie na przykład krem kasztanowy. Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – grissini:
- 300 g siemienia lnianego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 400 ml wrzącej wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- Otarta skórka z 1 lub 2 cytryn
Składniki – krem:
- 1/2 szklanki słodkiego kremu z kasztanów
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
- Wiórki mieszamy z mąką, sodą i solą, i dodajemy przestygnięte siemię, mleczko kokosowe i oliwę, a także utłuczony w moździerzu rozmaryn i skórkę z cytryny.
- Wszystko dobrze mieszamy i wyciskamy ciasto przez specjalny pistolet, maszynkę do mielenia ze specjalną końcówką lub formujemy cienkie wałeczki ręcznie.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż będą chrupiące.
- Po wypieczeniu możemy podawać przed posiłkami lub jako deser ze słodkim kremem z kasztanów zmieszanym z mleczkiem kokosowym.
- Smacznego i na zdrowie!