Alternatywa dla faworków?
Dziś mamy dla Was bardzo ciekawy przepis na tłusty czwartek. Zdecydowanie mniej popularny od faworków, jednak bardziej fantazyjny, choć wykonany z tego samego ciasta. W naszym wypadku oczywiście wegańskiego i bezglutenowego. Mamy nadzieję, że spodoba Wam się nasz przepis na karnawałowe róże.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat roślinnej frytury bez tłuszczu palmowego, a także poczytać o odpowiednim smażeniu smażeniu, zajrzyjcie na strony Smażymy i Akademia Mistrza https://www.facebook.com/PortalSmazymy https://www.facebook.com/AkademiaMistrza
Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy również do innych odcinków, które dobrze sprawdzą się w tłusty czwartek:
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 100 ml oleju
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Frytura lub olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
- Ulubiona konfitura np. różana
- Wszystkie suche składniki mieszamy razem, wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto.
- Dodajemy ocet jabłkowy, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
- Po upływie 30-40 minut zagniatamy ponownie ciasto, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
- Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
- Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
- Wykrawamy z ciasta po 3 kółka o różnej średnicy. Każde z nich nacinamy po obwodzie w stronę środka w 6 miejscach.
- Następnie kładziemy kółko średniej wielkości na największym, a na nim najmniejsze, tak aby nacięcia w cieście się mijały ze sobą.
- Na samym środku dociskamy ciasto, aby wszystkie 3 warstwy się zlepiły ze sobą i utworzyło się wgłębienie na konfiturę.
- Gdy frytura jest już rozgrzana smażymy róże wkładając je płatkami do dołu.
- Podczas smażenia lekko dociskamy je na środku łyżką cedzakową, aby przysmażyły się równomiernie z dołu i z góry.
- Gdy są już rumiane, delikatnie wyjmujemy je, aby nie połamać płatków i możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
- We wgłębienia wkładamy konfiturę.
- Smacznego i na zdrowie!