
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i dolewamy do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, a następnie dokładnie mieszamy.
- 2.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto zaczęło pracować.
- 3.Gdy już podrośnie, rozgrzewamy w rondelku fryturę do smażenia i zaczynamy formować pączki.
- 4.Rękoma zamoczonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta i lepimy z niego okrągłego placuszka.
- 5.Na środku kładziemy łyżeczkę wytrawnej pasty i zaklejamy brzegi tak, aby nadzienie było szczelnie zaklejone.
- 6.Kulki z ciasta wrzucamy do rozgrzanej frytury i smażymy z obu stron aż się dobrze przyrumienią.
- 7.Pamiętajmy aby frytura nie była zbyt rozgrzana gdyż pączki mogą się spalić na zewnątrz, a w środku pozostać surowe.
- 8.Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu a następnie możemy posypać ulubioną mieszanką przypraw.
- 9.W naszym domu jest to pieprz ziołowy. Takie pączki smakują wyśmienicie z chutnejem pomidorowym lub śliwkowym.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki-ciasto:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 150 ml ciepłej wody
Składniki - dodatki:
- Kilka łyżek aromatycznej wytrawnej pasty np: nie-makrelowa, nie-metki, nie-pasztetowej
- Dobrej jakości frytura do głębokiego smażenia np. Maestro Gold