477. “Wytrawne pączki na tłusty czwartek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Tłustoczwartkowe pączki inaczej?
Wszyscy kochamy jeść pączki, ponieważ są słodkie, delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące od smażenia. Najczęściej posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Nadziewane konfiturą różaną, czekoladowym nadzieniem… Każdy ma swojego faworyta. My lubimy najbardziej te bez nadzienia, posypane jedynie odrobiną trzcinowego cukru pudru ze szczyptą cynamonu. Przed tłustym czwartkiem myślimy, które z nich przygotować lub kupić, niezależnie od tego czy są tradycyjne wegańskie lub bezglutenowe. Nie wszyscy jednak mogą i lubią słodycze, jednak chcą zjeść coś specjalnie przygotowanego na tą okazję. Dla nich właśnie przygotowaliśmy dziś małą pączkową modyfikacje. Dziś dzielimy się z Wami przepisem na wytrawne pączki z aromatycznymi nadzieniami z wytrawnych past. Pyszne zarówno na tłusty czwartek, jak i w pozostałe dni np. na śniadanie.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy również do innych odcinków, które dobrze sprawdzą się w tłusty czwartek:
Wegańskie i bezglutenowe PĄCZKI Z MANGO
Bezglutenowe wegańskie faworki
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 150 ml ciepłej wody
- Kilka łyżek aromatycznej wytrawnej pasty np: nie-makrelowa, nie-metki, nie-pasztetowej
- Dobrej jakości frytura do głębokiego smażenia np. Maestro Gold
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i dolewamy do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, a następnie dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto zaczęło pracować.
- Gdy już podrośnie, rozgrzewamy w rondelku fryturę do smażenia i zaczynamy formować pączki.
- Rękoma zamoczonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta i lepimy z niego okrągłego placuszka.
- Na środku kładziemy łyżeczkę wytrawnej pasty i zaklejamy brzegi tak, aby nadzienie było szczelnie zaklejone.
- Kulki z ciasta wrzucamy do rozgrzanej frytury i smażymy z obu stron aż się dobrze przyrumienią.
- Pamiętajmy aby frytura nie była zbyt rozgrzana gdyż pączki mogą się spalić na zewnątrz, a w środku pozostać surowe.
- Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu a następnie możemy posypać ulubioną mieszanką przypraw.
- W naszym domu jest to pieprz ziołowy. Takie pączki smakują wyśmienicie z chutnejem pomidorowym lub śliwkowym.
- Smacznego i na zdrowie!