Udostępnij przepis!

478. “Karnawałowe róże” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Alternatywa dla faworków?

Dziś mamy dla Was bardzo ciekawy przepis na tłusty czwartek. Zdecydowanie mniej popularny od faworków, jednak bardziej fantazyjny, choć wykonany z tego samego ciasta. W naszym wypadku oczywiście wegańskiego i bezglutenowego. Mamy nadzieję, że spodoba Wam się nasz przepis na karnawałowe róże.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat roślinnej frytury bez tłuszczu palmowego, a także poczytać o odpowiednim smażeniu smażeniu, zajrzyjcie na strony Smażymy i Akademia Mistrza https://www.facebook.com/PortalSmazymy https://www.facebook.com/AkademiaMistrza

Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 478. Karnawałowe róże   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

478YT 478. Karnawałowe róże   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zapraszamy również do innych odcinków, które dobrze sprawdzą się w tłusty czwartek:

Krakersy z ziołami

Wegańskie i bezglutenowe PĄCZKI Z MANGO

Bezglutenowe wegańskie faworki

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki mieszamy razem, wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto.
  • 2.Dodajemy ocet jabłkowy, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
  • 3.Po upływie 30-40 minut zagniatamy ponownie ciasto, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
  • 4.Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
  • 5.Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
  • 6.Wykrawamy z ciasta po 3 kółka o różnej średnicy. Każde z nich nacinamy po obwodzie w stronę środka w 6 miejscach.
  • 7.Następnie kładziemy kółko średniej wielkości na największym, a na nim najmniejsze, tak aby nacięcia w cieście się mijały ze sobą.
  • 8.Na samym środku dociskamy ciasto, aby wszystkie 3 warstwy się zlepiły ze sobą i utworzyło się wgłębienie na konfiturę.
  • 9.Gdy frytura jest już rozgrzana smażymy róże wkładając je płatkami do dołu.
  • 10.Podczas smażenia lekko dociskamy je na środku łyżką cedzakową, aby przysmażyły się równomiernie z dołu i z góry.
  • 11.Gdy są już rumiane, delikatnie wyjmujemy je, aby nie połamać płatków i możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 12.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
  • 13.We wgłębienia wkładamy konfiturę.
  • 14.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 478. “Karnawałowe róże” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - faworki:

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Frytura lub olej do smażenia

Składniki - dodatki:

  • Cukier puder do posypania
  • Ulubiona konfitura np. różana

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł