
Sposób przygotowania:
- 1.W niedużym garnku zagotowujemy wodę z olejem, następnie wsypujemy do niej zmieszane suche składniki i miksujemy je na idealnie gładką masę.
- 2.Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy fryturę w takiej ilości, aby mogła przykryć smażące się ciasto.
- 3.Wyjmujemy z garnka liście laurowe, a warzywa przekładamy do mniejszego garnka i zalewamy je wodą.
- 4.Bezpośrednio do rozgrzanej frytury wyciskamy kolistym ruchem ciasto, pilnując, aby w trakcie pieczenia nie posklejało się.
- 5.Smażymy z obu stron aż stanie się złociste, wyjmujemy i układamy na ręczniki jednorazowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- 6.Gotowe churrosy najlepiej pociąć nożyczkami na nieduże paluszki i posypać cukrem pudrem.
- 7.Smakują najlepiej, gdy zanurzamy je w pysznym czekoladowym kremie, np. w hummusie daktylowo-kakaowym
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki-ciasto:
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka brązowego cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 50 ml oleju
- 1 szklanka wody
Składniki-dodatki:
- Roślinna frytura do smażenia Maestro Gold
- Brązowy cukier puder do posypania
- Krem czekoladowy do maczania