Tłustoczwartkowy niezbędnik
Każdy kraj lub region na świecie ma typowe dla siebie słodkości. Często są to ciasteczka, które tradycyjnie jada się do porannej kawy. We Włoszech na śniadanie dostaniemy cornetto, we Francji croissant, a w Hiszpanii przepyszne churrosy. Te chrupkie na zewnątrz, a wilgotne w środku paluszki zrobione z parzonego ciasta, skradły nasze podniebienia i zagościły na dobre w naszej kuchni. Co bardzo ważne, robi się je bardzo prosto i szybko. Do churrosów najlepiej pasuje sos czekoladowy, cukier puder i filiżanka dobrego espresso. Jesteśmy pewni, że ten przepis idealnie sprawdzi się również w tłusty czwartek. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat roślinnej frytury bez tłuszczu palmowego, a także poczytać o odpowiednim smażeniu smażeniu, zajrzyjcie na strony Smażymy i Akademia Mistrza https://www.facebook.com/PortalSmazymy https://www.facebook.com/AkademiaMistrza Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. Ps. Naszym zdaniem idealnym dodatkiem do churrosów będzie hummus daktylowo-kakowy, który znajdziecie w sklepie internetowym ? https://sklep.ateliersmaku.pl
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy również do innych odcinków, które dobrze sprawdzą się w tłusty czwartek:
Wegańskie i bezglutenowe PĄCZKI Z MANGO
Bezglutenowe wegańskie faworki
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka brązowego cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 50 ml oleju
- 1 szklanka wody
- Roślinna frytura do smażenia Maestro Gold
- Brązowy cukier puder do posypania
- Krem czekoladowy do maczania
- W niedużym garnku zagotowujemy wodę z olejem, następnie wsypujemy do niej zmieszane suche składniki i miksujemy je na idealnie gładką masę.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy fryturę w takiej ilości, aby mogła przykryć smażące się ciasto.
- Wyjmujemy z garnka liście laurowe, a warzywa przekładamy do mniejszego garnka i zalewamy je wodą.
- Bezpośrednio do rozgrzanej frytury wyciskamy kolistym ruchem ciasto, pilnując, aby w trakcie pieczenia nie posklejało się.
- Smażymy z obu stron aż stanie się złociste, wyjmujemy i układamy na ręczniki jednorazowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe churrosy najlepiej pociąć nożyczkami na nieduże paluszki i posypać cukrem pudrem.
- Smakują najlepiej, gdy zanurzamy je w pysznym czekoladowym kremie, np. w hummusie daktylowo-kakaowym
- Smacznego i na zdrowie!