474. “Pizza z topinamburem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 20 minut + Czas wyrabiania i leżakowania ciasta
Nasza ulubiona bezglutenowa pizza
Po prawie 500 zrealizowanych odcinkach na naszym kanale YT, postanowiliśmy zacząć przypominać Wam nasze ulubione przepisy. Wiemy, że nie jesteście w stanie cofnąć się do wielu rzeczy, które powstały lata temu, a do niektórych z nich naprawdę warto zajrzeć. Dziś przypominamy Wam jeden z ulubionych przepisów na wegańską i bezglutenową pizzę. Pizza z topinamburem to prawdziwy hit! Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto i dodatki:
- 300 g mąki gryczanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g zmienionego siemienia lnianego
- 2 serca karczochów
- 1 korzeń topinamburu
- 1/2 papryki
- 400 ml wrzącej wody
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka soli
Składniki – sos na spód:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
Składniki – sos na wierzch:
- 1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżki La Tartufaty
- 1 łyżka oliwy z karczochów
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli
- Ewentualnie 1 łyżeczka mąki gryczanej, ryżowej lub ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ugotowany bulion przelewamy do słoików i zamykamy na gorąco lub zużywamy na bieżąco do rosołu z makaronem lub np. z kołdunami.
- Możemy go także wykorzystać do zrobienia galarety.
- Wyjmujemy z garnka liście laurowe, a warzywa przekładamy do mniejszego garnka i zalewamy je wodą.
- Dolewamy mleczka kokosowego, octu balsamicznego, a także dodajemy przyprawy.
- Całość zagotowujemy, miksujemy.
- Dodajemy pod koniec oliwy truflowej i możemy serwować
- Smacznego i na zdrowie!