Udostępnij przepis!

472. “Piernikowy krem z fasoli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Piernikowy krem idealny nie tylko na święta

Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że znana wszystkim fasola jest niezwykle interesującym i przydatnym do eksperymentów produktem zwłaszcza w bezglutenowej kuchni wegańskiej. Jest pożywna, po zmiksowaniu tworzy fajne konsystencje i jest neutralna w smaku. Możemy sporządzić z jej udziałem zarówno dania słodkie jak i wytrawne. Smakuje świetnie w sosie pomidorowym, po zmiksowaniu jest idealną bazą pysznego sernika na zimno.

Dzisiaj proponujemy bardzo prosty piernikowy krem z fasoli, który dodatkowo wzbogacamy prażonymi orzechami. Jest to super bezglutenowy i wegański deser na zimowe dni, który proponujemy Wam z myślą o Świętach, aby się nie napracować, a zaskoczyć innych czymś naprawdę smacznym, co urozmaici dodatkowo menu w tym czasie.

Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 472. Piernikowy krem z fasoli   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

472YT 472. Piernikowy krem z fasoli   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie pozbawiamy łuski jeśli jest twarda.
  • 2.Do tak przygotowanej fasoli dodajemy syrop z agawy, mleczko kokosowe, oraz wszystkie przyprawy i dokładnie miksujemy.
  • 3.Orzechy siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni, aby wydobyć ich aromat.
  • 4.Zmiksowany krem fasolowy łączymy z orzechami, pamiętając, aby zostawić ich trochę do dekoracji.
  • 5.Wymieszany z orzechami krem przekładamy do miseczek, posypujemy go po wierzchu pozostałymi orzechami i możemy serwować.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 472. “Piernikowy krem z fasoli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej fasoli (my użyliśmy Dużego Jasia)
  • 1/4 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (z przepisu 366 na pierniczki korzenne)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł