Piernikowy krem idealny nie tylko na święta
Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że znana wszystkim fasola jest niezwykle interesującym i przydatnym do eksperymentów produktem zwłaszcza w bezglutenowej kuchni wegańskiej. Jest pożywna, po zmiksowaniu tworzy fajne konsystencje i jest neutralna w smaku. Możemy sporządzić z jej udziałem zarówno dania słodkie jak i wytrawne. Smakuje świetnie w sosie pomidorowym, po zmiksowaniu jest idealną bazą pysznego sernika na zimno.
Dzisiaj proponujemy bardzo prosty piernikowy krem z fasoli, który dodatkowo wzbogacamy prażonymi orzechami. Jest to super bezglutenowy i wegański deser na zimowe dni, który proponujemy Wam z myślą o Świętach, aby się nie napracować, a zaskoczyć innych czymś naprawdę smacznym, co urozmaici dodatkowo menu w tym czasie.
Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1/2 szklanki suchej fasoli (my użyliśmy Dużego Jasia)
- 1/4 szklanki syropu z agawy
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (z przepisu 366 na pierniczki korzenne)
- Fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie pozbawiamy łuski jeśli jest twarda.
- Do tak przygotowanej fasoli dodajemy syrop z agawy, mleczko kokosowe, oraz wszystkie przyprawy i dokładnie miksujemy.
- Orzechy siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni, aby wydobyć ich aromat.
- Zmiksowany krem fasolowy łączymy z orzechami, pamiętając, aby zostawić ich trochę do dekoracji.
- Wymieszany z orzechami krem przekładamy do miseczek, posypujemy go po wierzchu pozostałymi orzechami i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!