471. “Zupa krem z ziemniaków” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Zupa krem z ziemniaków
Ziemniaki są naszym ukochanym warzywem, gdyż są sycące, delikatne i cudownie dopełniają się z różnymi ulubionymi przez nas dodatkami. Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą zupę-krem z ziemniaków z aromatem trufli, do zrobienia której namówieni zostaliśmy przez jedną z osób, która korzysta z naszych przepisów. Nasza wersja nawiązuje trochę do tej, z którą spotkaliśmy się ostatnio we Włoszech. Jednak nie zawiera żadnego nabiału, a co za tym idzie, laktozy, zatem jest jeszcze bardziej uniwersalna. Jeżeli tak jak my lubicie takie kulinarne klimaty, to ta zupa jest dla Was!
Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą. Śmiało! 🙂
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli chcesz zobaczyć nasze pozostałe zupy, zajrzyj tutaj.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1 kg obranych ziemniaków
- 20 g suszonych grzybów
- 1 i 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 2 i 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 i 1/4 litra wody
- Obrane ziemniaki kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 łyżeczek soli.
- Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodając 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz oliwę truflową. Do ugotowanych ziemniaków wlewamy mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pieprz oraz asafetydę. Jak ktoś woli, może zastąpić asafetydę świeżym lub suszonym czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy, a w osobnym naczyniu miksujemy również grzyby.
- Gotową zupę nalewamy do miseczek i dodajemy do niej po łyżce pasty grzybowej. Jeżeli wolicie to możecie od razu w garnku wymieszać grzyby z ziemniakami i dopiero serwować.
- Smacznego i na zdrowie!