
Sposób przygotowania:
- 1.Obrane ziemniaki kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 łyżeczek soli.
- 2.Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodając 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz oliwę truflową. Do ugotowanych ziemniaków wlewamy mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pieprz oraz asafetydę. Jak ktoś woli, może zastąpić asafetydę świeżym lub suszonym czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy, a w osobnym naczyniu miksujemy również grzyby.
- 3.Gotową zupę nalewamy do miseczek i dodajemy do niej po łyżce pasty grzybowej. Jeżeli wolicie to możecie od razu w garnku wymieszać grzyby z ziemniakami i dopiero serwować.
- 4.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 20 g suszonych grzybów
- 1 i 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 2 i 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 i 1/4 litra wody