Udostępnij przepis!

471. „Zupa krem z ziemniaków” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Zupa krem z ziemniaków

Ziemniaki są naszym ukochanym warzywem, gdyż są sycące, delikatne i cudownie dopełniają się z różnymi ulubionymi przez nas dodatkami. Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą zupę-krem z ziemniaków z aromatem trufli, do zrobienia której namówieni zostaliśmy przez jedną z osób, która korzysta z naszych przepisów. Nasza wersja nawiązuje trochę do tej, z którą spotkaliśmy się ostatnio we Włoszech. Jednak nie zawiera żadnego nabiału, a co za tym idzie, laktozy, zatem jest jeszcze bardziej uniwersalna. Jeżeli tak jak my lubicie takie kulinarne klimaty, to ta zupa jest dla Was!

Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą. Śmiało! 🙂

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 471. Zupa krem z ziemniaków   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

471YT 471. Zupa krem z ziemniaków   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli chcesz zobaczyć nasze pozostałe zupy, zajrzyj tutaj.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Obrane ziemniaki kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 łyżeczek soli.
  • 2.Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodając 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz oliwę truflową. Do ugotowanych ziemniaków wlewamy mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pieprz oraz asafetydę. Jak ktoś woli, może zastąpić asafetydę świeżym lub suszonym czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy, a w osobnym naczyniu miksujemy również grzyby.
  • 3.Gotową zupę nalewamy do miseczek i dodajemy do niej po łyżce pasty grzybowej. Jeżeli wolicie to możecie od razu w garnku wymieszać grzyby z ziemniakami i dopiero serwować.
  • 4.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 471. „Zupa krem z ziemniaków” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 i 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 2 i 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 i 1/4 litra wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł