Udostępnij przepis!

47. “Kawowe trufle” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Wyrafinowana słodycz.

Podczas naszych kawowych eksperymentów postanowiliśmy powrócić do przepisu, który towarzyszy nam od czasu napisania pierwszej książki „Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej wraz z myślami na każdy dzień roku”. Przepis ten wprowadziła do niej nasza bardzo bliska znajoma. Od tamtej pory wiele się zmieniło, Kasia nie jest już naszą sąsiadką, ponieważ mieszka w Londynie, a nasze trufle ewoluowały do wegańskich i bezglutenowych. Jednak, jak mieliśmy okazję przekonać się ostatnio, dobra znajomość i smak trufli pomimo upływu czasu i wielu zmian na zewnątrz, nie straciły na jakości. Wam również życzymy takich dobrych relacji z bliskimi sercu ludźmi, a także by nigdy nie zabrakło Wam ulubionych słodyczy. Przy okazji zachęcając do spróbowania trufli pachnących gorzką czekoladą i aromatyczną, świeżo zmieloną kawą.

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kruszymy herbatniki w moździerzu tak, aby były wyczuwalne drobne kawałki ciastek.
  • 2.W rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleczka i tłuszczu kokosowego oraz cukru pudru.
  • 3.Następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4.Tak powstałą sypką masę ugniatamy w dłoniach i lepimy kulki póki jest jeszcze ciepła.
  • 5.Każdą z kulek wrzucamy do miseczki z kawą i obtaczamy w miseczce z kawą i obtaczamy ją.
  • 6.Trufle najlepiej smakują, gdy serwujemy je po schłodzeniu.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 47. “Kawowe trufle” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu nr 17 na orzechowe markizy lub migdałowe savoiardi z przepisu nr 233)
  • 60 g gorzkiej wegańskiej czekolady
  • 1-2 łyżki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • Kilka łyżek świeżo zmielonej kawy do obtoczenia trufli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł