Wyrafinowana słodycz.
Podczas naszych kawowych eksperymentów postanowiliśmy powrócić do przepisu, który towarzyszy nam od czasu napisania pierwszej książki „Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej wraz z myślami na każdy dzień roku”. Przepis ten wprowadziła do niej nasza bardzo bliska znajoma. Od tamtej pory wiele się zmieniło, Kasia nie jest już naszą sąsiadką, ponieważ mieszka w Londynie, a nasze trufle ewoluowały do wegańskich i bezglutenowych. Jednak, jak mieliśmy okazję przekonać się ostatnio, dobra znajomość i smak trufli pomimo upływu czasu i wielu zmian na zewnątrz, nie straciły na jakości. Wam również życzymy takich dobrych relacji z bliskimi sercu ludźmi, a także by nigdy nie zabrakło Wam ulubionych słodyczy. Przy okazji zachęcając do spróbowania trufli pachnących gorzką czekoladą i aromatyczną, świeżo zmieloną kawą.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu nr 17 na orzechowe markizy lub migdałowe savoiardi z przepisu nr 233)
- 60 g gorzkiej wegańskiej czekolady
- 1-2 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- Kilka łyżek świeżo zmielonej kawy do obtoczenia trufli
- Kruszymy herbatniki w moździerzu tak, aby były wyczuwalne drobne kawałki ciastek.
- W rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleczka i tłuszczu kokosowego oraz cukru pudru.
- Następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Tak powstałą sypką masę ugniatamy w dłoniach i lepimy kulki póki jest jeszcze ciepła.
- Każdą z kulek wrzucamy do miseczki z kawą i obtaczamy w miseczce z kawą i obtaczamy ją.
- Trufle najlepiej smakują, gdy serwujemy je po schłodzeniu.
- Smacznego i na zdrowie!