Udostępnij przepis!

468. „Nie-łosoś z marchewki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Inny sposób na marchewkę

Dość długo opieraliśmy się przed zrobieniem tego przepisu, aż pewnego razu strugając cienkie plasterki marchewki do sałatki pomyśleliśmy, że są w kolorze faktycznie tak podobne do wędzonego łososia, że nie można nie spróbować… Wybór reszty składników był dla nas oczywisty. Sos sojowy, który lekko dosoli i podkręci smak, dym wędzarniczy i olej lniany, które pomagają uzyskać odpowiedni wędzony i rybny aromat. Po ugotowaniu na parze plasterki marchewko-łososia stają się delikatne i miękkie. Jest to przystawka która oczarowała już wielu naszych gości.

Spróbujcie sami i podzielcie się angielskim przepisem, którzy nie władają naszym językiem.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 468. Nie łosoś z marchewki   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

468YT 468. Nie łosoś z marchewki   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Umytą marchewkę obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki do ziemniaków skrajamy ją na cienkie podłóżne plasterki.
  • 2.Do sosu sojowego wlewamy dym wędzarniczy, mieszamy i każdy plasterek smarujemy tak powstałą marynatą.
  • 3.Układamy plasterki na sitku do gotowania na parze i gotujemy, aż do miękkości, około 20 minut.
  • 4.Po wyjęciu smarujemy ponownie resztą marynaty, gdyż częściowo mogła się wygotować, a następnie zalewamy olejem lnianym i jeszcze raz mieszamy.
  • 5.Możemy podawać od razu po schłodzeniu ale dużo smaczniejszy jest po kilku dniach leżakowania w lodówce w słoiczku.
  • 6.Najlepiej komponuje się z wegańskim majonezem, udekorowany kaparkami na bezglutenowym chlebie.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 468. „Nie-łosoś z marchewki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 duża marchewka (150-200 g)
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczki dymu wędzarniczego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł