
Sposób przygotowania:
- 1.Umytą marchewkę obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki do ziemniaków skrajamy ją na cienkie podłóżne plasterki.
- 2.Do sosu sojowego wlewamy dym wędzarniczy, mieszamy i każdy plasterek smarujemy tak powstałą marynatą.
- 3.Układamy plasterki na sitku do gotowania na parze i gotujemy, aż do miękkości, około 20 minut.
- 4.Po wyjęciu smarujemy ponownie resztą marynaty, gdyż częściowo mogła się wygotować, a następnie zalewamy olejem lnianym i jeszcze raz mieszamy.
- 5.Możemy podawać od razu po schłodzeniu ale dużo smaczniejszy jest po kilku dniach leżakowania w lodówce w słoiczku.
- 6.Najlepiej komponuje się z wegańskim majonezem, udekorowany kaparkami na bezglutenowym chlebie.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 duża marchewka (150-200 g)
- 4 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki dymu wędzarniczego