Udostępnij przepis!

461. “Kartacze” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Co jeszcze można zrobić z ziemniaka? 🙂

O kartaczach słyszeliśmy już wiele lat temu. Wydawało nam się, że to tradycyjne na wschodzie Polski danie jest czymś nieprawdopodobnie skomplikowanym, ponieważ miłośnicy mówią o nim wręcz z uwielbieniem. Po latach, gdy zaczęliśmy eksperymentować w kuchni, okazało się, że potrawę o takim samym składzie, jadaliśmy często w naszych domach, tylko pod inną nazwą. Kartacze lub cepeliny, bo to ich druga nazwa, to nic innego niż kluski ziemniaczane z farszem, tylko o podłużnym kształcie. Gdy uformujemy z masy ziemniaczanej kulki i nadziejemy je, powstaną pyzy. W naszym wypadku oczywiście nadzienie przygotowaliśmy z roślinnych produktów. Jest ono smaczne i soczyste dzięki dodatkowi tofu oraz pieczarek, a także bardzo aromatyczne, gdyż nie żałowaliśmy majeranku. W naszej wersji kartacze są na pewno dużo bardziej lekko strawne. Spróbujcie sami!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 461. Kartacze   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

461YT 461. Kartacze   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Przepis na kluski z brukwi z okrasą znajdziecie tutaj

a kluski ziemniaczane tutaj.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Obrane, surowe ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, lub ucieramy na tarce do ucierania ziemniaków. Jeżeli po zmiksowaniu na wierzchu ziemniaków pojawia się dużo soku, to można je lekko odcisnąć, a soku użyć do gotowania zupy. Do masy ziemniaczanej dodajemy siemię mielone oraz sól i mieszamy.
  • 2.Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy masę, aby była plastyczna jak ciasto.
  • 3.Jeżeli jest rzadka, ponieważ nie odcedzaliśmy soku, powinniśmy zwiększyć ilość siemienia i skrobi ziemniaczanej, aż uzyskamy właściwą, łatwą do formowania konsystencję. Masę odstawiamy na bok i przygotowujemy farsz.
  • 4.Ucieramy tofu na tarce jarzynowej, wrzucamy do miski i zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego.
  • 5.Ucieramy również na tej samej tarce pieczarki.
  • 6.Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej granulat sojowy. Gdy zacznie się przyrumieniać wlewamy sos sojowy oraz przyprawy. Mieszamy i dorzucamy utarte pieczarki.
  • 7.Smażymy cały czas mieszając, a gdy granulat zacznie wchłaniać sok z przysmażonych pieczarek, dodajemy na patelnię wędzone tofu. Całość jeszcze chwilę smażymy mieszając i odstawiamy na bok, aby troszeczkę przestygła.
  • 8.W dużym garnku wstawiamy lekko osoloną wodę i zagotowujemy.
  • 9.Do nadzienia dodajemy 1 i 1/2 łyżki siemienia, aby było bardziej zwarte i dokładnie mieszamy.
  • 10.Lekko zwilżonymi dłońmi bierzemy po sporym kawałku masy ziemniaczanej i rozpłaszczamy, aby uzyskać owalny kształt o wysokości około 10 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Na środku po długości nakładamy około 1 łyżki nadzienia i zamykamy je w masie szczelnie, aby nie wypłynęło w trakcie gotowania. Tak przygotowane podłużne kartacze gotujemy partiami przez około 8 minut po wypłynięciu, pamiętając, aby woda w garnku była cały czas na granicy wrzenia.
  • 11.Gotowe kartacze wyławiamy z garnka i podajemy polane okrasą z wędzonego tofu.
  • 12.Ugotowane kartacze posmarowane olejem możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
  • 13.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 461. “Kartacze” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - masa ziemniaczana:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 700 g ugotowanych na parze ziemniaków
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Składniki - farsz:

  • 1 szklanka granulatu sojowego
  • 200 g naturalnego tofu
  • 200 g pieczarek
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1 i 1/2 łyżki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • 1 i 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka asafetydy lub utartej surowej cebuli

Składniki - dodatki:

  • Okrasa z przepisu 123 na kluski ziemniaczane 👉 https://ateliersmaku.pl/przepis/123-szare-kluski-ze-skwarkami-weganska-bezglutenowa-atelier-smaku/

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł