461. “Kartacze” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Co jeszcze można zrobić z ziemniaka? 🙂
O kartaczach słyszeliśmy już wiele lat temu. Wydawało nam się, że to tradycyjne na wschodzie Polski danie jest czymś nieprawdopodobnie skomplikowanym, ponieważ miłośnicy mówią o nim wręcz z uwielbieniem. Po latach, gdy zaczęliśmy eksperymentować w kuchni, okazało się, że potrawę o takim samym składzie, jadaliśmy często w naszych domach, tylko pod inną nazwą. Kartacze lub cepeliny, bo to ich druga nazwa, to nic innego niż kluski ziemniaczane z farszem, tylko o podłużnym kształcie. Gdy uformujemy z masy ziemniaczanej kulki i nadziejemy je, powstaną pyzy. W naszym wypadku oczywiście nadzienie przygotowaliśmy z roślinnych produktów. Jest ono smaczne i soczyste dzięki dodatkowi tofu oraz pieczarek, a także bardzo aromatyczne, gdyż nie żałowaliśmy majeranku. W naszej wersji kartacze są na pewno dużo bardziej lekko strawne. Spróbujcie sami!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Przepis na kluski z brukwi z okrasą znajdziecie tutaj
a kluski ziemniaczane tutaj.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1 kg surowych ziemniaków
- 700 g ugotowanych na parze ziemniaków
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka granulatu sojowego
- 200 g naturalnego tofu
- 200 g pieczarek
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego Tamari
- 1 i 1/2 łyżki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżki majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka asafetydy lub utartej surowej cebuli
- Obrane, surowe ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, lub ucieramy na tarce do ucierania ziemniaków. Jeżeli po zmiksowaniu na wierzchu ziemniaków pojawia się dużo soku, to można je lekko odcisnąć, a soku użyć do gotowania zupy. Do masy ziemniaczanej dodajemy siemię mielone oraz sól i mieszamy.
- Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy masę, aby była plastyczna jak ciasto.
- Jeżeli jest rzadka, ponieważ nie odcedzaliśmy soku, powinniśmy zwiększyć ilość siemienia i skrobi ziemniaczanej, aż uzyskamy właściwą, łatwą do formowania konsystencję. Masę odstawiamy na bok i przygotowujemy farsz.
- Ucieramy tofu na tarce jarzynowej, wrzucamy do miski i zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego.
- Ucieramy również na tej samej tarce pieczarki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej granulat sojowy. Gdy zacznie się przyrumieniać wlewamy sos sojowy oraz przyprawy. Mieszamy i dorzucamy utarte pieczarki.
- Smażymy cały czas mieszając, a gdy granulat zacznie wchłaniać sok z przysmażonych pieczarek, dodajemy na patelnię wędzone tofu. Całość jeszcze chwilę smażymy mieszając i odstawiamy na bok, aby troszeczkę przestygła.
- W dużym garnku wstawiamy lekko osoloną wodę i zagotowujemy.
- Do nadzienia dodajemy 1 i 1/2 łyżki siemienia, aby było bardziej zwarte i dokładnie mieszamy.
- Lekko zwilżonymi dłońmi bierzemy po sporym kawałku masy ziemniaczanej i rozpłaszczamy, aby uzyskać owalny kształt o wysokości około 10 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Na środku po długości nakładamy około 1 łyżki nadzienia i zamykamy je w masie szczelnie, aby nie wypłynęło w trakcie gotowania. Tak przygotowane podłużne kartacze gotujemy partiami przez około 8 minut po wypłynięciu, pamiętając, aby woda w garnku była cały czas na granicy wrzenia.
- Gotowe kartacze wyławiamy z garnka i podajemy polane okrasą z wędzonego tofu.
- Ugotowane kartacze posmarowane olejem możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
- Smacznego i na zdrowie!