
Sposób przygotowania:
- 1.Obrane, surowe ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, lub ucieramy na tarce do ucierania ziemniaków. Jeżeli po zmiksowaniu na wierzchu ziemniaków pojawia się dużo soku, to można je lekko odcisnąć, a soku użyć do gotowania zupy. Do masy ziemniaczanej dodajemy siemię mielone oraz sól i mieszamy.
- 2.Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy masę, aby była plastyczna jak ciasto.
- 3.Jeżeli jest rzadka, ponieważ nie odcedzaliśmy soku, powinniśmy zwiększyć ilość siemienia i skrobi ziemniaczanej, aż uzyskamy właściwą, łatwą do formowania konsystencję. Masę odstawiamy na bok i przygotowujemy farsz.
- 4.Ucieramy tofu na tarce jarzynowej, wrzucamy do miski i zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego.
- 5.Ucieramy również na tej samej tarce pieczarki.
- 6.Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej granulat sojowy. Gdy zacznie się przyrumieniać wlewamy sos sojowy oraz przyprawy. Mieszamy i dorzucamy utarte pieczarki.
- 7.Smażymy cały czas mieszając, a gdy granulat zacznie wchłaniać sok z przysmażonych pieczarek, dodajemy na patelnię wędzone tofu. Całość jeszcze chwilę smażymy mieszając i odstawiamy na bok, aby troszeczkę przestygła.
- 8.W dużym garnku wstawiamy lekko osoloną wodę i zagotowujemy.
- 9.Do nadzienia dodajemy 1 i 1/2 łyżki siemienia, aby było bardziej zwarte i dokładnie mieszamy.
- 10.Lekko zwilżonymi dłońmi bierzemy po sporym kawałku masy ziemniaczanej i rozpłaszczamy, aby uzyskać owalny kształt o wysokości około 10 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Na środku po długości nakładamy około 1 łyżki nadzienia i zamykamy je w masie szczelnie, aby nie wypłynęło w trakcie gotowania. Tak przygotowane podłużne kartacze gotujemy partiami przez około 8 minut po wypłynięciu, pamiętając, aby woda w garnku była cały czas na granicy wrzenia.
- 11.Gotowe kartacze wyławiamy z garnka i podajemy polane okrasą z wędzonego tofu.
- 12.Ugotowane kartacze posmarowane olejem możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - masa ziemniaczana:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 700 g ugotowanych na parze ziemniaków
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Składniki - farsz:
- 1 szklanka granulatu sojowego
- 200 g naturalnego tofu
- 200 g pieczarek
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego Tamari
- 1 i 1/2 łyżki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżki majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka asafetydy lub utartej surowej cebuli
Składniki - dodatki:
- Okrasa z przepisu 123 na kluski ziemniaczane 👉 https://ateliersmaku.pl/przepis/123-szare-kluski-ze-skwarkami-weganska-bezglutenowa-atelier-smaku/