
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię kroimy w plastry, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy ją w paski i wrzucamy do miski z makaronem.
- 2.Marynowane limonki wyjmujemy z marynaty również kroimy je w cienkie paski i dorzucamy do dyni i makaronu. Jeśli nie mamy limonek to możemy użyć kaparów.
- 3.Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy po trochu do naczynek do zapiekania.
- 4.W osobnej misce mieszamy wodę, marynatę z limonek lub kaparów, a także śmietankę sojową z przyprawami, dorzucamy wegańskiego sera, który wcześniej utarliśmy na tarce o dużych oczkach.
- 5.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nalewamy na wierzch do naczynek. Sos ścieknie na dół, a ser zostanie u góry, więc doskonale się zapiecze w piekarniku.
- 6.Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy 30-30 minut, makaron będzie miękki, a ser pięknie przypieczony.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- ½ kg dyni
- 250 g makaronu kukurydzianego
- 250 g wegańskiego żółtego sera
- Ok. 500 ml wody
- 400 ml śmietanki sojowej
- Ok. 150 ml marynaty z limonek lub kaparów
- 5 marynowanych limonek lub 4 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka curry
- ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Sól do smaku