Udostępnij przepis!

46. “Jesienna zapiekanka makaronowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pożywna, idealna na pierwsze chłody.

Jesienne chłody to odpowiedni czas na dania rozgrzewające, pieczone, trochę cięższe, bogatsze np. w makaronowe węglowodany. Dobry makaron kukurydziany idealnie komponuje się z dynią, na którą cały czas jest sezon. Do tego trochę smaków z Maroko oraz odrobina dobrze doprawionego sosu, wegańskiego sera i można wstawiać do piekarnika.

Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 46. Jesienna zapiekanka makaronowa”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

46YT 46. Jesienna zapiekanka makaronowa”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Dynię kroimy w plastry, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy ją w paski i wrzucamy do miski z makaronem.
  • 2.Marynowane limonki wyjmujemy z marynaty również kroimy je w cienkie paski i dorzucamy do dyni i makaronu. Jeśli nie mamy limonek to możemy użyć kaparów.
  • 3.Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy po trochu do naczynek do zapiekania.
  • 4.W osobnej misce mieszamy wodę, marynatę z limonek lub kaparów, a także śmietankę sojową z przyprawami, dorzucamy wegańskiego sera, który wcześniej utarliśmy na tarce o dużych oczkach.
  • 5.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nalewamy na wierzch do naczynek. Sos ścieknie na dół, a ser zostanie u góry, więc doskonale się zapiecze w piekarniku.
  • 6.Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy 30-30 minut, makaron będzie miękki, a ser pięknie przypieczony.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 46. “Jesienna zapiekanka makaronowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • ½ kg dyni
  • 250 g makaronu kukurydzianego
  • 250 g wegańskiego żółtego sera
  • Ok. 500 ml wody
  • 400 ml śmietanki sojowej
  • Ok. 150 ml marynaty z limonek lub kaparów
  • 5 marynowanych limonek lub 4 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka curry
  • ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł