457. “Fasolka szparagowa inaczej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Fasolka szparagowa inaczej
Fasolki szparagowej chyba nikomu nie trzeba reklamować. Ugotowana w wodzie, z chrupiącą podsmażoną na maśle bułką tartą… To chyba najbardziej popularna wersja. Nasza oczywiście byłaby gotowana na parze, na oliwie zamiast masła i z bułką tartą bezglutenową. Ze względu na to, że bułka tarta ma sporo węglowodanów i chłonie dużo tłuszczu, dziś zastępujemy ją czymś bardziej light i mega aromatycznym, co doskonale pasuje do tego dania. Szanowni Państwo, dziś w duecie z fasolką pierwsze skrzypce gra pieprz ziołowy! Zapraszamy!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Przepis na pieprz ziołowy znajdziecie tutaj
a gotową wersję do kupienia oraz inne przyprawy tutaj.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 600 g fasolki szparagowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pieprzu ziołowego z przepisu 216
- 1 duża szczypta soli
- Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze.
- Pieprz ziołowy wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i tylko przez kilka sekund podprażamy wraz z odrobiną soli, aby zioła się nie przypaliły, a uwolnił swój aromat.
- Ugotowaną fasolkę przerzucamy do miski, mieszamy z zawartością patelni i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!