455. „Orientalna mizeria” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
10 minut
Mizeria orientalnie
W związku z tym, że w Zielonym Zakątku Atelier Smaku czyli na naszej działce ogórki „atakują nas” z niesamowitą siłą, postanowiliśmy zrobić dla Was kolejną odsłonę mizerii, którą zajadamy się prawie codziennie. Nie znajdziecie w niej wegańskiej śmietany jak w poprzedniej wersji, jednak smaki i aromaty kojarzące się z kuchnią orientalną. Bardzo proste i zaskakujące. Spróbujcie sami!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 300 g ogórków
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 spora szczypta soli
- Świeża kolendra do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki lub ucieramy na tarce.
- Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli.
- Mieszamy i dodajemy syrop z agawy oraz olej sezamowy. Przekładamy na talerze.
- Na patelni podprażamy sezam, którym następnie posypujemy mizerię. Dekorujemy listkami świeżej kolendry i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!