451. “Bób z kurkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
60 minut
Sezonowy niezbędnik
O tej porze roku zawsze zadajemy sobie pytanie: Czy chętniej jemy bób czy kurki? W tym roku postanowiliśmy nie mieć więcej dylematów i połączyć obie rzeczy razem, a także wzmocnić ich siłę rażenia skwarkami z wędzonego tofu. Spróbujcie sami, jakie to pyszne i przy okazji poznajcie nasz sposób na przechowanie kurek aż do następnego sezonu.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 kg bobu
- 500 g kurek
- 200 g wędzonego tofu
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kurki myjemy, czyścimy, a następnie kroimy je na małe kawałki.
- Tofu ucieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy sosem sojowym i mieszamy.
- Umyty bób gotujemy na parze aż zmięknie. Kurki smażymy na 4 łyżkach oliwy z dodatkiem pieprzu i soli.
- Na drugiej patelni na 2 łyżkach oliwy smażymy tofu aż się przyrumieni.
- Ugotowany bób wrzucamy do miski, wrzucamy z odrobiną soli, a następnie dodajemy do niego usmażone kurki oraz tofu i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!