Udostępnij przepis!

45. “Bezglutenowe i wegańskie tiramisu” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Najpopularniejszy włoski deser w wersji roślinnej.

Gdyby nie nasza ostatnia fascynacja dobrą kawą, pewnie nadal nie zabralibyśmy się za przygotowanie wegańskiej i bezglutenowej wersji deseru, który kochaliśmy lata temu. Właściwie to nie przestaliśmy go kochać, tylko zapomnieliśmy trochę o tej miłości. Taka właśnie jest prawda. Pyszny deser odstawiliśmy do działu ze wspomnieniami zamiast zabrać się do roboty i sprawdzić jak łatwo przygotować wegańskie mascarpone z nerkowców, a ciastka zastąpić bezglutenowymi. Jak widać nigdy nie jest za późno. Zabraliśmy się do roboty i powstało coś, co w sumie jest dość pożywnym i wartościowym posiłkiem, na słodko. Na bardzo słodko i kremowo. I kawowo-migdałowo-czekoladowo!

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Namoczone przez noc orzeszki nerkowca odsączamy z wody, dodajemy do nich 50 g cukru i dokładnie miksujemy.
  • 2.Gdy orzeszki będą już miały odpowiednią konsystencję dodajemy do nich esencji waniliowej i jeszcze raz dokładnie blendujemy.
  • 3.Całość odstawiamy na bok i przechodzimy do robienia bitej śmietany.
  • 4.Do wysokiego naczynia wrzucamy mleczko kokosowe oraz 50 g cukru i dokładnie ubijamy.
  • 5.Oba kremy łączymy ze sobą w jednej większej misce.
  • 6.Wcześniej przygotowane biszkopty nasączamy w espresso i układamy je na dnie pucharu, na wierzch układamy warstwę kremu, którą ponownie przykrywamy warstwą nasączonych w kawie biszkoptów.
  • 7.Czynność powtarzamy w zależności od upodobań.
  • 8.Górę deseru posypujemy czekoladą lub kakao.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 45. “Bezglutenowe i wegańskie tiramisu” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • Kilkanaście bezglutenowych biszkoptów (np. migdałowych savoiardi z przepisu nr 233)
  • 2 mocne espresso

Składniki - krem:

  • 250 g orzeszków nerkowca
  • 100 g brązowego cukru pudru
  • 1 puszka bardzo dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Sypka czekolada lub kakao

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł