45. “Bezglutenowe i wegańskie tiramisu” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
Najpopularniejszy włoski deser w wersji roślinnej.
Gdyby nie nasza ostatnia fascynacja dobrą kawą, pewnie nadal nie zabralibyśmy się za przygotowanie wegańskiej i bezglutenowej wersji deseru, który kochaliśmy lata temu. Właściwie to nie przestaliśmy go kochać, tylko zapomnieliśmy trochę o tej miłości. Taka właśnie jest prawda. Pyszny deser odstawiliśmy do działu ze wspomnieniami zamiast zabrać się do roboty i sprawdzić jak łatwo przygotować wegańskie mascarpone z nerkowców, a ciastka zastąpić bezglutenowymi. Jak widać nigdy nie jest za późno. Zabraliśmy się do roboty i powstało coś, co w sumie jest dość pożywnym i wartościowym posiłkiem, na słodko. Na bardzo słodko i kremowo. I kawowo-migdałowo-czekoladowo!
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- Kilkanaście bezglutenowych biszkoptów (np. migdałowych savoiardi z przepisu nr 233)
- 2 mocne espresso
- 250 g orzeszków nerkowca
- 100 g brązowego cukru pudru
- 1 puszka bardzo dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Sypka czekolada lub kakao
- Namoczone przez noc orzeszki nerkowca odsączamy z wody, dodajemy do nich 50 g cukru i dokładnie miksujemy.
- Gdy orzeszki będą już miały odpowiednią konsystencję dodajemy do nich esencji waniliowej i jeszcze raz dokładnie blendujemy.
- Całość odstawiamy na bok i przechodzimy do robienia bitej śmietany.
- Do wysokiego naczynia wrzucamy mleczko kokosowe oraz 50 g cukru i dokładnie ubijamy.
- Oba kremy łączymy ze sobą w jednej większej misce.
- Wcześniej przygotowane biszkopty nasączamy w espresso i układamy je na dnie pucharu, na wierzch układamy warstwę kremu, którą ponownie przykrywamy warstwą nasączonych w kawie biszkoptów.
- Czynność powtarzamy w zależności od upodobań.
- Górę deseru posypujemy czekoladą lub kakao.
- Smacznego i na zdrowie!