449. “Lemoniada jabłkowa z limonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-5 szklanek
15 minut
Coś na upały i nie tylko
Pytanie: Co najlepiej chłodzi w upalne dni? Odpowiedź: Oczywiście lemoniada! Pytanie: Z czego? Odpowiedź: Z czego dusza zapragnie! Dziś zdradzamy Wam nasz kolejny sekret na lemoniadę idealną. Wystarczy sok wyciśnięty z jabłek, limonka, zioła i lód. Spróbujcie sami jakie to pyszne i orzeźwiające połączenie.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 litr soku jabłkowego
- 2 limonki
- 4 gałązki mięty
- 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
- 2 gałązki werbeny (opcjonalnie)
- 1 szklanka kostek lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Limonki myjemy, sparzamy i obieramy z nich skórkę. Do dzbanka wrzucamy lód i skórki z limonek. Limonki przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok, który wlewamy do dzbanka, wraz z sokiem jabłkowym.
- Na sam koniec dorzucamy do lemoniady lekko zgniecione zioła, aby były bardziej aromatyczne i możemy serwować. Taka lemoniada nie musi być dosładzana, gdyż sok jabłkowy jest wystarczająco słodki. Wspaniale gasi pragnienie i cudownie orzeźwia aromatem ziół i limonki.
- Smacznego i na zdrowie!