447. “Wrapy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 sztuki
60 minut
Wrapy – w sam raz na wakacyjne “wypady”
Na początek wakacji mamy dla Was coś, co na pewno sprawdzi się podczas wszelkich dłuższych i krótszych wypadów. Bardzo uniwersalny przepis i warty wypróbowania. Naprawdę warto z niego skorzystać!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 niepełna szklanka wrzątku
- Ewentualnie po kilka łyżek każdej mąki, gdyby ciasto było za rzadkie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Trzy rodzaje mąki wrzucamy do miski wraz z solą i mieszamy, a następnie połowę przekładamy do podłużnego naczynia. Dodajemy łuskę babki jajowatej i mieszamy.
- Wrzątkiem zalewamy część mąki połączoną z babką jajowatą i dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut, aby przestygła i przekładamy ją do miski z resztą mąki.
- Wyrabiamy ciasto i jeżeli zajdzie taka potrzeba dodajemy po trochu każdej mąki.
- Gdy już uzyskamy dość gęste ciasto, jak na makaron lub pierogi, wlewamy do niego olej i jeszcze raz wyrabiamy.
- Dzielimy je na cztery kulki, które wkładamy do woreczka, aby nie wysychały. Każdą kulkę kładziemy na silikonową matę i rozwałkowujemy nieprzywierającym wałkiem na cienkie placki wielkości dna patelni.
- Każdego wrapa smażymy na rozgrzanej nie przywierającej patelni bez tłuszczu z obu stron. Nie czekamy aż się przyrumienią, gdyż wtedy będą zbyt suche.
- Każdego wrapa kładziemy jeszcze na gorąco na talerzu szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby wystygł nie tracąc wilgoci.
- Gdy już mamy wszystkie gotowe możemy je nadziewać tym, co najbardziej lubimy. My dajemy zazwyczaj trochę surowych warzyw takich jak pomidor, sałata, papryka lub ogórek, coś białkowego jak ugotowana fasola, kotlet, falafel i oczywiście któryś z naszych smakowitych zimnych sosów.
- Całość zawijamy i możemy pałaszować.
- Dzisiaj zapakowaliśmy do wrapów nasz nie-gyros z sosem tzatzyki i odrobiną majonezu.
- Ze względu na to, że takie bezglutenowe wrapy mogą pękać, najlepiej zawinąć w nie nadzienie, gdy są jeszcze ciepłe, by później podgrzać je jeszcze przed podaniem.
- Smacznego i na zdrowie!