
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie warzywa myjemy.
- 2.Ze szparagów skrajamy tylko górną część do połowy ich długości i wrzucamy do miski, dolną możemy wykorzystać póżniej do zupy.
- 3.Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do szparagów.
- 4.Kiszoną cytryną drobno siekamy i dorzucamy do warzyw. Jeżeli zastąpiliśmy ją kaparami to najlepiej trochę je posiekać i otrzeć skórkę z cytryny oraz dodać do chłodnika jej sok.
- 5.Drobno siekamy całą zieleninę i wraz z czarnym pieprzem dajemy do miski.
- 6.Wlewamy kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn i jogurt.
- 7.Całość dokładnie mieszamy i możemy podawać.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 800 ml jogurtu roślinnego
- 1 pęczek szparagów
- 1 czerwona papryka
- 2 kiszone cytryny (ewentualnie kilka łyżek kaparków i skórka z cytryny)
- 2 garście liści posiekanej kolendry
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
- 2 garście posiekanych liści mięty
- 2 garście posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 4-5 łyżek zalewy z kiszonych cytryn
- Ewentualnie sól do smaku