445. “Chłodnik ze szparagami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
20 minut
Coś na gorące dni – chłodnik
Chłodnik może mieć wiele odsłon. Może znaleźć się w nim naprawdę wszystko, co nadaje się do jedzenia na surowo. Pamiętajmy, że powinny się w nim znaleźć przeciwstawne smaki i konsystencje. Tym razem są to szparagi i kiszone cytryny. Prosto, smacznie i sezonowo.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 800 ml jogurtu roślinnego
- 1 pęczek szparagów
- 1 czerwona papryka
- 2 kiszone cytryny (ewentualnie kilka łyżek kaparków i skórka z cytryny)
- 2 garście liści posiekanej kolendry
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
- 2 garście posiekanych liści mięty
- 2 garście posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 4-5 łyżek zalewy z kiszonych cytryn
- Ewentualnie sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie warzywa myjemy.
- Ze szparagów skrajamy tylko górną część do połowy ich długości i wrzucamy do miski, dolną możemy wykorzystać póżniej do zupy.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do szparagów.
- Kiszoną cytryną drobno siekamy i dorzucamy do warzyw. Jeżeli zastąpiliśmy ją kaparami to najlepiej trochę je posiekać i otrzeć skórkę z cytryny oraz dodać do chłodnika jej sok.
- Drobno siekamy całą zieleninę i wraz z czarnym pieprzem dajemy do miski.
- Wlewamy kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn i jogurt.
- Całość dokładnie mieszamy i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!