444. “Truskawkowe smoothie z pokrzywą i miętą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
15 minut
Truskawkowe orzeźwienie
Warto właściwie wykorzystać okres truskawkowy. Jeśli dodatkowo niedaleko Was, w lesie lub na łące rośnie mięta i świeża pokrzywa, to jesteście gotowi do dzisiejszego przepisu! Ciekawa kompozycja smakowa, fajny i pożywny napój. Naprawdę warto go przygotować!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 banany
- 4-6 gałązek pokrzywy
- 4-6 gałązek mięty
- 1 cytryna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do naczynia w którym będziemy miksować.
- Pokrzywą i miętę myjemy, najlepiej w gumowych rękawiczkach, żeby pokrzywa nas nie poparzyła.
- Odrywamy z gałązek listki i kroimy je, żeby nie miały długich włókien. Dorzucamy je do truskawek.
- Banany obieramy ze skórki i również wrzucamy do naczynia.
- Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy do reszty składników i całość dokładnie miksujemy.
- Smacznego i na zdrowie!