Udostępnij przepis!

443. “Babeczki kajmakowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pyszności na dzień dziecka

Dzień Dziecka koniecznie trzeba świętować na słodko. Oczywiście najlepiej smakują słodycze, które przygotuje mama! Mamy dziś dla Was wyjątkową słodycz, która łączy w sobie delikatne i kruche bezglutenowe ciasto z kremowym wegańskim kokosowym kajmakiem.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 443. Babeczki kajmakowe   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

443YT 443. Babeczki kajmakowe   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy, a następnie wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby je dokładnie wytłuścić.
  • 2.Dolewamy do nich mleczko kokosowe oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Odkładamy na kilka minut, aby ciasto stężało, a w tym czasie foremki smarujemy olejem i oprószamy mąką na przykład jaglaną.
  • 3.Każdą foremkę wykładamy kilku milimetrową warstwą ciasta i pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut.
  • 4.W czasie gdy babeczki się pieką przygotowujemy kajmak, rozgrzewając na nieprzywierającej patelni tłuszcz i cukier. Cały czas mieszamy, aż cukier cię rozpuści i skarmelizuje.
  • 5.W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i stopniowo wlewamy je na patelnie cały czas intensywnie mieszając, aby cukier rozpuścił się w mleczku.
  • 6.Zmniejszamy moc palnika i redukujemy kajmak, aby stał się półpłynny, nie zapominając o mieszaniu.
  • 7.W tym czasie studzimy babeczki i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek. Masa kajmakowa jeszcze płynna, ale już nie wodnista powinna zostać zdjęta z palnika, gdyż jeżeli ją zbyt mocno zredukujemy po wystygnięciu będzie całkowicie twarda.
  • 8.W trakcie studzenia mieszamy i obserwujemy czy zaczyna mieć właściwą konsystencję. Jeżeli jest jak gęsty budyń możemy wypełniać nią babeczki.
  • 9.Na wierzchu każdej babeczki kładziemy połówkę podprażonego orzecha włoskiego i możemy serwować.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 443. “Babeczki kajmakowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g trzcinowego cukru pudru
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 35 ml mleczka kokosowego
  • 35 ml wody

Składniki - kajmak:

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g tłuszczu kokosowego
  • Połówki prażonych orzechów włoskich do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł