443. “Babeczki kajmakowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
12 babeczek
90 minut
Pyszności na dzień dziecka
Dzień Dziecka koniecznie trzeba świętować na słodko. Oczywiście najlepiej smakują słodycze, które przygotuje mama! Mamy dziś dla Was wyjątkową słodycz, która łączy w sobie delikatne i kruche bezglutenowe ciasto z kremowym wegańskim kokosowym kajmakiem.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml wody
Składniki – kajmak:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g tłuszczu kokosowego
- Połówki prażonych orzechów włoskich do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy, a następnie wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby je dokładnie wytłuścić.
- Dolewamy do nich mleczko kokosowe oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Odkładamy na kilka minut, aby ciasto stężało, a w tym czasie foremki smarujemy olejem i oprószamy mąką na przykład jaglaną.
- Każdą foremkę wykładamy kilku milimetrową warstwą ciasta i pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut.
- W czasie gdy babeczki się pieką przygotowujemy kajmak, rozgrzewając na nieprzywierającej patelni tłuszcz i cukier. Cały czas mieszamy, aż cukier cię rozpuści i skarmelizuje.
- W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i stopniowo wlewamy je na patelnie cały czas intensywnie mieszając, aby cukier rozpuścił się w mleczku.
- Zmniejszamy moc palnika i redukujemy kajmak, aby stał się półpłynny, nie zapominając o mieszaniu.
- W tym czasie studzimy babeczki i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek. Masa kajmakowa jeszcze płynna, ale już nie wodnista powinna zostać zdjęta z palnika, gdyż jeżeli ją zbyt mocno zredukujemy po wystygnięciu będzie całkowicie twarda.
- W trakcie studzenia mieszamy i obserwujemy czy zaczyna mieć właściwą konsystencję. Jeżeli jest jak gęsty budyń możemy wypełniać nią babeczki.
- Na wierzchu każdej babeczki kładziemy połówkę podprażonego orzecha włoskiego i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!