12 babeczek
90 minut
Pyszności na dzień dziecka
Dzień Dziecka koniecznie trzeba świętować na słodko. Oczywiście najlepiej smakują słodycze, które przygotuje mama! Mamy dziś dla Was wyjątkową słodycz, która łączy w sobie delikatne i kruche bezglutenowe ciasto z kremowym wegańskim kokosowym kajmakiem.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml wody
Składniki – kajmak:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g tłuszczu kokosowego
- Połówki prażonych orzechów włoskich do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy, a następnie wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby je dokładnie wytłuścić.
- Dolewamy do nich mleczko kokosowe oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Odkładamy na kilka minut, aby ciasto stężało, a w tym czasie foremki smarujemy olejem i oprószamy mąką na przykład jaglaną.
- Każdą foremkę wykładamy kilku milimetrową warstwą ciasta i pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut.
- W czasie gdy babeczki się pieką przygotowujemy kajmak, rozgrzewając na nieprzywierającej patelni tłuszcz i cukier. Cały czas mieszamy, aż cukier cię rozpuści i skarmelizuje.
- W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i stopniowo wlewamy je na patelnie cały czas intensywnie mieszając, aby cukier rozpuścił się w mleczku.
- Zmniejszamy moc palnika i redukujemy kajmak, aby stał się półpłynny, nie zapominając o mieszaniu.
- W tym czasie studzimy babeczki i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek. Masa kajmakowa jeszcze płynna, ale już nie wodnista powinna zostać zdjęta z palnika, gdyż jeżeli ją zbyt mocno zredukujemy po wystygnięciu będzie całkowicie twarda.
- W trakcie studzenia mieszamy i obserwujemy czy zaczyna mieć właściwą konsystencję. Jeżeli jest jak gęsty budyń możemy wypełniać nią babeczki.
- Na wierzchu każdej babeczki kładziemy połówkę podprażonego orzecha włoskiego i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!