
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy, a następnie wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby je dokładnie wytłuścić.
- 2.Dolewamy do nich mleczko kokosowe oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Odkładamy na kilka minut, aby ciasto stężało, a w tym czasie foremki smarujemy olejem i oprószamy mąką na przykład jaglaną.
- 3.Każdą foremkę wykładamy kilku milimetrową warstwą ciasta i pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut.
- 4.W czasie gdy babeczki się pieką przygotowujemy kajmak, rozgrzewając na nieprzywierającej patelni tłuszcz i cukier. Cały czas mieszamy, aż cukier cię rozpuści i skarmelizuje.
- 5.W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i stopniowo wlewamy je na patelnie cały czas intensywnie mieszając, aby cukier rozpuścił się w mleczku.
- 6.Zmniejszamy moc palnika i redukujemy kajmak, aby stał się półpłynny, nie zapominając o mieszaniu.
- 7.W tym czasie studzimy babeczki i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek. Masa kajmakowa jeszcze płynna, ale już nie wodnista powinna zostać zdjęta z palnika, gdyż jeżeli ją zbyt mocno zredukujemy po wystygnięciu będzie całkowicie twarda.
- 8.W trakcie studzenia mieszamy i obserwujemy czy zaczyna mieć właściwą konsystencję. Jeżeli jest jak gęsty budyń możemy wypełniać nią babeczki.
- 9.Na wierzchu każdej babeczki kładziemy połówkę podprażonego orzecha włoskiego i możemy serwować.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml wody
Składniki - kajmak:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g tłuszczu kokosowego
- Połówki prażonych orzechów włoskich do dekoracji