
Sposób przygotowania:
- 1.Gotujemy je dodając na 1 porcję ryżu lub soczewicy 1 i 1/2 porcji wody. Gdy się zagotują, zmniejszamy moc palnika na minimalną, przykrywamy i gotujemy jeszcze ryż ok. 15 minut, a soczewicę ok. 30-40 minut, aż wchłoną wodę.
- 2.Zdejmujemy z palnika i trzymamy pod przykryciem, nie mieszając, aż wystygną.
- 3.Wkładamy do lodówki.
- 4.Ryż i soczewicę zawsze gotujemy wcześniej w większych ilościach, bo mogą posłużyć nam do przygotowania wielu różnych dań.
- 5.Do miski wrzucamy ugotowany ryż, soczewicę, odsączoną kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i drobno posiekane kiszone cytryny.
- 6.Dodajemy pieprz, majonez i gotowe!
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 kiszone cytryny lub 4 łyżki kaparów
- 250 ml wegańskiego majonezu
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Ewentualnie skórka otarta z 1 cytryny jeśli skorzystamy z kaparów