4 porcje
10 minut + czas gotowania soczewicy i ryżu
Sałatka z czarnej soczewicy z ryżem
Sałatka, którą dziś Wam proponujemy to idealne rozwiązanie na piknik, ale także na przerwę w pracy lub w szkole. Oprócz czarnej soczewicy ryżu, aromatycznych kiszonych cytryn, ważną rolę odgrywa tu majonez. Możecie skorzystać z naszych przepisów na ten z udziałem kalafiora lub ziemniaka. Sprawdźcie jakie to pyszne!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 kiszone cytryny lub 4 łyżki kaparów
- 250 ml wegańskiego majonezu
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Ewentualnie skórka otarta z 1 cytryny jeśli skorzystamy z kaparów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gotujemy je dodając na 1 porcję ryżu lub soczewicy 1 i 1/2 porcji wody. Gdy się zagotują, zmniejszamy moc palnika na minimalną, przykrywamy i gotujemy jeszcze ryż ok. 15 minut, a soczewicę ok. 30-40 minut, aż wchłoną wodę.
- Zdejmujemy z palnika i trzymamy pod przykryciem, nie mieszając, aż wystygną.
- Wkładamy do lodówki.
- Ryż i soczewicę zawsze gotujemy wcześniej w większych ilościach, bo mogą posłużyć nam do przygotowania wielu różnych dań.
- Do miski wrzucamy ugotowany ryż, soczewicę, odsączoną kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i drobno posiekane kiszone cytryny.
- Dodajemy pieprz, majonez i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!